El regidor de Cultura Festiva, Pere Fuset, a més d’expressar el condol i la solidaritat de l’Ajuntament als familiars del treballador mort en la instal·lació de les graderies de Vivers, ha rebutjat qualsevol responsabilitat municipal en l’accident laboral ocorregut el dia 27 de juny, com ha corroborat el propi Servei jurídic municipal. Fuset ha facilitat als mitjans de comunicació tota la documentació que obra en poder de la regidoria de Cultura Festiva, segons la qual es va actuar en compliment estricte de la legalitat “per a evitar que es puga fer un ús indegut de l’ocorregut”.
“Davant d’un accident laboral tan greu com el qual l’ha costat la vida a un treballador en la instal·lació de les graderies que contracten directament els promotors musicals, el primer és mostrar el nostre condol als familiars, transmetre’ls el nostre sentiment de solidaritat, com ja vam fer personalment hores després de tindre coneixement d’este accident, quan ens desplacem al propi hospital de la Fe”, ha manifestat el regidor de Cultura Festiva, Pere Fuset, després de facilitar als mitjans de comunicació “tota la informació que tenim al nostre abast perquè no es puga fer un ús indegut de l’ocorregut”.
“A pesar que no siguen unes graderies contractades directament per l’Ajuntament, anem a posar a la disposició del propi cap d’inspecció de la Generalitat Valenciana tota la informació de què disposem, tota la informació que hem requerit als propis promotors musicals i que estos, al seu torn, han requerit a l’empresa que va muntar les graderies, perquè pensem que és imprescindible que este Ajuntament es posicione al costat dels drets dels treballadors”, ha afegit el regidor, després d’oferir tot tipus de detalls sobre la cronologia de l’esdevingut des que es va produir l’accident, el dia 27 de juny.
“Una idea important és diferenciar entre el que és un accident laboral patit per un treballador de les graderies contractades pels promotors musicals, amb el que és la seguretat dels propis concerts de Vivers, que està absolutament garantida com demostra la documentació que hui hem presentat i que inclou mesures com un Pla d’Autoprotecció, que no és preceptiu legalment ni obligatori però que nosaltres elaborem perquè considerem que és fonamental per a poder garantir eixa seguretat”, ha assegurat Fuset després de presentar eixe Pla d’Autoprotecció, la documentació on es responia que no era obligatori, i també el preceptiu Projecte d’Activitat Eventual, així com tota la resta de documentació que obra en el seu poder. “Este Ajuntament no s’estalvia ni un cèntim en matèria de seguretat i som extremadament vigilants”.
“Tan prompte com hem tingut coneixement oficial dels fets hem actuat, d’una banda mostrant la nostra solidaritat i per un altra requerint tota la informació als promotors musicals perquè ens traslladen els contractes i les mesures de seguretat de l’empresa instal·ladora amb la qual ells estan treballant”, ha afirmat Fuset. “Volem col·laborar al màxim a pesar que no tinguem responsabilitat directa sobre l’ocorregut, com així han corroborat també des del Servei Jurídic de l’Ajuntament, en l’esclariment dels fets d’este lamentable accident”, ha ressaltat igualment el responsable de Cultura Festiva.
Fuset ha defensat la necessitat de donar la màxima transparència als fets ocorreguts entorn d’este accident laboral “per a evitar que ningú puga fer un ús inadequat”. Ha reiterat el seu condol i la seua consternació, i també la de tot l’Ajuntament, per la mort d’este treballador, i ha explicat que ahir – després de tindre confirmació de l’ocorregut i la seua gravetat- es va desplaçar al costat de la regidora Pilar Soriano a l’hospital de la Fe. “Finalment vam poder parlar amb els familiars i els traslladem el nostre suport i la nostra màxima col·laboració per al que necessiten.”
Ha reiterat la voluntat de facilitar “tota la informació que tinguem o puguem recaptar amb tal d’aclarir els fets i les circumstàncies en què es produeix l’accident, a més d’instar a la pròpia Associació de Promotors al fet que requerisquen a l’empresa que han contractat perquè la faciliten igualment”, ha afegit Fuset.
Quant a la seguretat de les graderies ha dit que està “certificada i avalada per diversos documents, el primer dels quals és un certificat de finalització d’instal·lacions eventuals desmuntables”. Fuset ha mostrat el document del Pla d’Activitat Eventual, “que és el requisit per a este tipus d’activitats”. També ha comentat que tota eixa documentació està en mans de la regidoria de Protecció Ciutadana. “És més, des del propi departament de Bombers ens recorden en una comunicació que l’activitat, els concerts de Vivers, no es troba inclosa en el catàleg d’activitats de la norma bàsica d’autoprotecció, per la qual cosa no té obligació realitzar Pla d’Autoprotecció, encara que el que si que hi ha és obligació d’elaborar un Pla d’Actuació davant emergències”. Malgrat açò, des de Cultura Festiva “s’elabora el Pla d’Autoprotecció perquè pensem que és positiu, i dins d’eixe pla que -repetisc– no és requerit per a eixe tipus d’actuacions, s’inclou el Pla d’Emergències. Es va ser molt exigent amb eixes graderies i, de fet, fins que no es va complir rigorosament la normativa no es va autoritzar la seua obertura.”
Ha revelat que és el dijous, dia 29, enmig del Ple, “quan som coneixedors d’un rumor relatiu a un possible accident en el muntatge de les graderies de Vivers. No arriba per vies pròpies de l’Ajuntament, tampoc a través de l’Associació de Promotors, ni a través de l’empresa adjudicatària de la infraestructura dels concerts de Vivers, i encara menys per part de l’empresa instal·ladora de les graderies, sinó de tercers. És un rumor no contrastat que cal verificar, i per açò requerim per escrit tant a l’Associació com a l’empresa adjudicatària de la infraestructura perquè faciliten informació”. La resposta, en tots dos casos, no confirma l’accident. L’empresa adjudicatària assenyala que, per la seua banda, no hi ha hagut cap accident, mentre que per part dels promotors es contesta de manera verbal descartant la gravetat dels fets”.
L’endemà- relata Fuset- “en el primer concert de Vivers, som conscients que eixa graderia necessita uns retocs per a poder obrir-se”, com es va fer el dilluns sense cap tipus d’incident. “El dilluns a la vesprada, entorn de les 19’30, és quan apareix en les xarxes socials un comunicat en el qual es parla d’un ferit greu en un accident esdevingut en la nit del dimarts dia 27. Davant l’alarma que ens genera eixe comunicat, contacte telefònicament amb l’amb el cap de la Policia Local. Li insistisc perquè faça algun tipus d’esbrinament, i uns minuts més tard em confirma que va haver-hi un accident greu”.
Segons Fuset, poc després “la regidora de Protecció Ciutadana m’informa de l’atestat de la Policia Local que es va fer el mateix dia 27. Eixa és la primera vegada que vam tindre informació oficial sobre l’ocorregut i immediatament convoquem d’urgència a l’Associació de Promotors i se’ls va exigir tota la informació i tota la documentació que tingueren.” L’endemà d’esta comunicació, l’Ajuntament dóna trasllat a l’opinió pública de l’accident laboral, amb les dades de què disposa.