El Ple d’este mes de juny ha aprovat la concessió de quatre Medalles d’Or i el nomenament d’una Filla Predilecta i tres Fills adoptius, com a reconeixement a persones i col·lectius per les seues trajectòries vinculades a la ciutat de València. A més, també s’ha fixat el calendari de festes locals per a 2018. En paraules de la regidora de l’àrea de Cultura, Glòria Tello, que es va encarregar de portar a la Comissió de Desenvolupament Humà, Educació, Joventut, Esports i Cultura les propostes realitzades tant per l’equip de govern, com pels grups municipals de l’oposició “destaquen per una trajectòria professional i vital destacada, amb la qual dignifiquen la imatge de la ciutat de València. El seu servei en la ciutat és bona mostra de la cooperació i l’esforç compartit per a aconseguir una societat millor”.
Una de les medalles d’Or de la ciutat de València s’ha concedit a la Tira de Comptar, ja que destaquen dins del conjunt de tradicions locals que conformen i mantenen la identitat i singularitat de la ciutat. En estes plataformes, llauradors i llauradores de l’Horta de València exerceixen el seu dret de venda directa de producte, la qual cosa per a la ciutadania es tradueix també en un dret d’accés a aliments frescos, de proximitat i temporada.
Medalla d’Or de la ciutat s’ha concedit també al Comité Espanyol de Representants de Persones amb Discapacitat de la Comunitat Valenciana (CERMI CV), per la seua defensa i acció de la ciutadania valenciana amb discapacitat i de les seues famílies. Es tracta del màxim representant de totes les malalties cròniques discapacitantes, més del 95 % d’unes 400.000 persones en el territori valencià.
La Coordinadora Valenciana d´ONGD (CVONGD) ha rebut també una Medalla d’Or de la ciutat, gràcies al seu treball com a organitzador d’actuacions de les ONGDS. D’esta manera, des de 1992 quan es va fundar, ha aconseguit mitjançant el diàleg, la reflexió i el treball conjunt que les actuacions resulten coherents, adequades i respectuoses. Actualment hi ha 91 ONGD amb pluralitat d’ideologies polítiques, adscripcions religioses i tasques incloses en la Coordinadora.
I la quarta de les Medalles d’Or s’ha concedit al València Basket Club, que ha guanyat per primera vegada el títol de lliga, precisament en l’aniversari dels seus 30 anys. Al llarg d’estes 30 anys, també ha obtingut un títol de Copa del Rei, una ULEB Cup i dos Eurocopes.
Trinidad Simó Terol, natural de València, ha sigut nomenada Filla Predilecta per l’estudi de l’arquitectura amb les seues propostes per a una ciutat millor i per la seua lluita en el camp del feminisme. Es va doctorar en Història de l’Arquitectura amb una tesi sobre el modernisme valencià. Cal destacar el seu estudi sobre Sorolla, el seu treball en la conservació del patrimoni arquitectònic, en l’arquitectura per a la tercera edat i en la rehabilitació del Cabanyal. A més, en els anys 70, es va incorporar al moviment feminista, i en 1976 va fundar l’Associació de Dones Universitàries.
Ja es consideren fills adoptius de la ciutat a José Mir Pallardó, Cesáreo Fernández Álvarez i Vicente Berenguer Llopis. El primer d’ells, Mir Pallardó, doctor en Medicina i natural de Mislata, que ha realitzat una important tasca en l’àrea de benestar. Quant a Cesáreo Fernández Álvarez, asturià d’origen, va participar en la fundació de la Confederació Valenciana de la Xicoteta i Mitja Empresa, de CEPIMEV i de Comissions Obreres. A més, es va implicar en l’activitat política, social i empresarial de València i ha sigut un gran defensor dels drets dels treballadors.
El tercer d’ells, Vicente Berenguer Llopis, natural de Teulada, ha rebut el títol de fill adoptiu pel seu treball en l’escolarització de les generacions més joves de Moçambic. Cal esmentar que és la primera persona no moçambiquenya, que ha rebut el premi al Treball del Ministeri d’Educació del país africà.