La Gran Fira de València mantindrà el format que va estrenar l’any passat. L’Ajuntament tornarà a descentralitzar i acostar la seua programació, cultural i de festa, a tots els barris de la ciutat, amb recursos com el Correfira i el seu escenari itinerant. El regidor de Cultura Festiva, Pere Fuset, ha explicat que es tracta d’una aposta estratègica per a dinamitzar la ciutat durant el mes de juliol: “Volem que esta festa siga un motor social, cultural i econòmic, amb una oferta d’oci per a tota la ciutadania, i també per els turistes”. Entre els espectacles tindran un protagonisme especial els pirotècnics, com el piromusical, que enguany se celebrarà a la Marina.
Pere Fuset ha destacat el paper del foc en la cultura festiva de la ciutat de València, i ha anunciat que en la Gran Fira serà un dels elements principals en la programació dels caps de setmana de juliol. Este cicle començarà amb una traca correguda, i continuarà amb la recuperació d’una tradició com és el castell de pals, de focs a l’antiga. Tot seguit se celebrarà un gran correfoc, homenatge a l’estació del Nord, i una mascletà en miniatura, per a acabar amb el piromusical esmentat a la Marina, “amb el qual la música i la llum es donaran la mà perquè València es retrobe amb la mar”.
Pel que fa a estos espectacles pirotècnics, el regidor ha concretat que el primer serà el que marcarà l’inici de la Gran Fira: la traca correguda que dispararà la pirotècnia Reyes Martí en fer-se el pregó de la festa. Serà el dia 1 de juliol, a partir de les 20 hores i, tal com es feia antigament, es dispararà una traca que pegarà la volta a la plaça de l’Ajuntament, i s’invitarà la ciutadania a recuperar la tradició històrica de córrer davant d’eixa traca. El recorregut serà major que l’any passat a conseqüència de l’èxit de l’experiència.
El cap de setmana següent, que estarà dedicat al folklore valencià, es recuperarà una altra tradició de focs a l’antiga: el castell de pals que dispararà l’empresa Nadal Martí el dia 8, a les 23.30 hores, a la plaça de la Mare de Déu. Seguidament, el dia 15, l’Ajuntament torna a recuperar “un dels grans èxits de la Gran Fira de l’any passat”: el piromusical que anirà a càrrec, de nou, de l’empresa de Ricardo Caballer, Ricasa.
“Amb este espectacle a la Marina volem que els pirotècnics valencians siguen profetes en la seua terra”, ha recalcat Pere Fuset, que també ha destacat que este espectacle, únic al món, se celebrarà en el marc d’un cicle d’activitats anomenat La Nit a la Mar, “que repetix l’experiència de la gran nit amb una mirada especial per als poblats marítims”.
El dia 22, dins de les celebracions de la Gran Nit, es dispararà, a les 20.30 hores, a la plaça dels Furs, una minimascletà en què Caballer Fire Works condensarà tot el soroll d’una gran mascletà. I per acabar, l’últim divendres de juliol, a les 23 hores se celebrarà un gran correfoc amb la participació de diverses colles. “Serà participatiu i convidarà la gent a donar-se un bany de foc dins de la seguretat al temps que rendirà homenatge a l’edifici modernista del carrer de Xàtiva que enguany celebra el seu centenari i davant del qual acabarà l’espectacle que començarà al carrer de les Barques”, ha conclòs Fuset.
“Amb este cicle d’espectacles del foc, l’Ajuntament reforça el seu compromís amb el sector pirotècnic, que també ha estat present en altres esdeveniments com la Nit de Cap d’Any o la Cavalcada dels Reis”, ha explicat el regidor després d’avançar esta part de la programació de la Gran Fira i presentar als mitjans el cartell anunciador d’esta festa, obra d’Estudio 9.
Pel que fa a la resta d’activitats, que es donaran a conéixer en breu, el regidor ha reiterat “la importància d’acostar la festa a tots els barris”, tal com farà la camioneta de la Correfira, que enguany visitarà, entre altres, Senabre, Montolivet, Benimaclet, Nou Moles, la Fontsanta, Sant Marcel·lí, Orriols, el Perellonet, Borbotó, la Font de Sant Lluís, Benicalap, Natzaret, la Malva-rosa i Pinedo.