Joan Ribó ha participat en la jornada “Alimentació 4.0 Els reptes del segle XXI”, organitzada per l’Associació Valenciana de Consumidors i Usuaris (AVACU) i la Confederació de Consumidors i Usuaris (CECU), dins de les iniciatives lligades al nomenament de València com a Capital Mundial de l’Alimentació Sostenible 2017. En este fòrum, celebrat en el complex Esportiu-Cultural La Petxina, Ribó ha defensat la labor que duen a terme les associacions de consumidores i consumidors, a les quals ha qualificat com “una plataforma imprescindible en l’actualitat”, i ha agraït la seua tasca diària “per a detectar les bretxes per les quals algunes vegades es busquen els màxims beneficis possibles amb una evident falta d’escrúpols”.
Ribó ha sigut presentat per Fernando Moner, president de AVACU i CECU, als assistents a esta jornada en la qual s’han succeït les taules de debat, davant un auditori entre el qual es trobava la regidora María Àngels Ramón-Llin, al costat de tècnics i experts en consum de diferents administracions i procedents de diferents llocs.
“Amb la labor vigilant i de denúncia de les associacions es garanteixen drets, se senta jurisprudència i s’aconsegueix per a milions de consumidors i consumidores una sensació d’empar davant els casos de males pràctiques i es crea un clima protecció bàsic”, ha assegurat Ribó en esta jornada en l’acte de clausura de la qual l’Ajuntament de València, entitat col·laboradora, ha estat representat per la regidora de Salut i Esports, Maite Girau, i pel comissionat de la Capitalitat Mundial de l’Alimentació Sostenible 2017, Vicent Domingo.
L’alcalde ha agraït a AVACU la seua preocupació per fer arribar a la ciutadania què és el que suposa treballar per sistemes alimentaris sostenibles, “una labor que vos honra i que permet avançar en una qüestió d’interès global”. Ribó, seguidament, ha destacat la importància que enguany València ostente la Capitalitat mundial de l’Alimentació Sostenible.
“Açò no és una moda que s’oblidarà quan acabe 2017- ha afirmat Joan Ribó-. Estem parlant d’un nou paradigma basat en drets, en salut, en responsabilitat cap a generacions futures”. A continuació ha assegurat que “és necessari replantejar-se moltes facetes del nostre sistema alimentari, i per açò València està sent molt activa en la implementació de polítiques que garantisquen estructures alimentàries i nutricionals saludables i els drets i la dignitat de productors i consumidors”.
L’alcalde s’ha referit a les raons per les quals considera que València va ser proclamada a Roma per la FAO com a Capital Mundial de l’Alimentació Sostenible, “fonamentalment perquè vam saber fer entendre a les ciutats del món que som exemplars en la producció agrícola des de fa segles; som respectuosos amb la terra i artífexs de la dieta mediterrània, Patrimoni de la Humanitat, saludable i coherent amb l’activitat humana i amb el plaure de menjar bé”
Joan Ribó s’ha referit a les virtuts i peculiaritats de València, en el present i de cara als reptes del futur. ”Som experts en alimentació de proximitat, fresca i de temporada. Però a més la nostra ciutat és exemplar per un teixit social responsable i actiu, preocupat per oferir a la ciutadania valenciana un camí cap a la salut, la sostenibilitat i la responsabilitat”.