L’Ajuntament de València, amb la Conselleria d’Habitatge, Obres Públiques i Vertebració del Territori, i el Ministerio de Fomento, han consensuat hui com es durà endavant la tramitació en dos fases de les obres del canal d’accés (primera fase), i del túnel passant i estació definitiva (segona fase) del Parc Central. Dos fases que començaran en paral·lel la seua tramitació per tal d’avançar-les tant com siga possible. Es tracta de la coneguda com “alternativa E” sobre la qual han treballat durant els últims mesos els equips tècnics de les tres administracions. Ha sigut la principal conclusió del Consell d’Administració de la Societat Parc Central celebrat este matí en les oficines de la Societat a València.
En la valoració de l’acord aconseguit este matí, l’alcalde Joan Ribó ha afirmat que “és molt important que puga desbloquejar-se un projecte amb el qual València somia des de fa molt de temps i que en estos moments estava paralitzat, i que eixe desbloqueig es plantege amb una alternativa que possibilita que es puga abordar per parts, però al mateix temps amb simultaneïtat, un projecte que té un cost molt elevat”. Ribó ha parlat d’optimisme, “perquè hui la paraula és optimisme en referir-nos a la integració ferroviària de la ciutat de València”. Segons ha dit l’alcalde, “hui comencem a buscar una solució definitiva a tota la integració del sistema ferroviari en la ciutat de València i espere que siga el més ràpidament possible. Per això des de l’Ajuntament hem volgut insistir en els terminis, que en les administracions sempre són molt llargs. És molt important que s’agiliten al màxim possible”, després de 7 anys d’ajornaments, que ara veuen una eixida per als veïns de València i especialment per als barris de Malilla, la Raiosa i la Creu Coberta
Així les coses, el Ministerio de Fomento s’ha compromés a tindre en marxa estes dos iniciatives i el nou conveni de les tres administracions per a regular la Societat Parc Central en el període 2017-18, de manera que a finals del 2018 ja s’estiga a punt per a començar a licitar el nou canal d’accés. Una renovació del conveni, ha dit Ribó, “que l’Ajuntament estudiarà seriosament”.
Pel que fa al canal d’accés, es tracta d’una obra amb un cost de 339 milions d’euros, dels quals el Ministeri es farà càrrec en un 50%, sent que l’altra meitat l’assumiran la Generalitat i l’Ajuntament, que haurà d’observar els aprofitaments urbanístics de la zona.
Quant al túnel passant i les estacions en el túnel (les futures estacions de rodalia a l’altura de l’avinguda d’Aragó i de la Universitat Politècnica), el cost avaluat és de 850 milions d’euros, i la primera tasca a realitzar serà actualitzar l’avaluació mediambiental inclosa en l’estudi informatiu, i que ja ha caducat. Este cost, tal i com ha dit el ministre Íñigo de la Serna, serà assumit pel propi Ministeri de Foment, i inclou des de l’actualització de l’estudi informatiu, fins a l’execució completa. En este sentit, Joan Ribó, ha recordat que l’Ajuntament fins ara ha avançat recursos econòmics que no li corresponien per tractar-se d’obres ferroviàries, i que això es tindrà en compte en un futur amb el retorn a l’Ajuntament dels aprofitaments urbanístics. En paraules de Ribó: “per part de l’Ajuntament no només s’han satisfet les aportacions, sinó que s’ha avançat la part de les plusvàlues que li corresponien en un futur”.
“Quan mirem les grans ciutats de tot Espanya”- ha afegit l’alcalde- “València és l’única que no té túnel passant; que continua tenint els problemes ferroviaris sense resoldre, i açò li ho hem volgut recordar al Ministeri de Foment, perquè ens sembla important, i destacar que així ho continuem veient en els Pressupostos Generals de l’Estat, amb un baix nivell d’inversió”. Tanmateix, Ribó ha qualificat la reunió de hui com un “xicotet punt d’inflexió” i ha agraït a Íñigo de la Serna “el seu compromís per a la redacció del projecte de la primera fase, així com de tota la segona fase, amb càrrec al Ministeri, perquè açò podrà accelerar la seua execució”.