El projecte presentat pels artistes fallers José Latorre i Gabriel Sanz ha sigut el seleccionat per plantar la falla gran municipal de 2018. Latorre (València, 1962) planta falles des de 1981 i des de 2001 fins 2013 va ser el mestre major del Gremi d’Artistes Fallers i president de la Federació d’Artistes Fallers i Fogueres de la Comunitat Valenciana. Des de 1987 el seu treball va associat al de Sanz (Conca, 1959), qui des de molt jove va encetar la seua trajectòria professional al taller dels germans Sánchez i en l’actualitat és secretari de la Cooperativa d’Artistes Fallers. Tots dos ja varen plantar la falla gran municipal l’any 2008, per la qual cosa la de l’any que ve serà la seua segona falla a la Plaça de l’Ajuntament de València.
El jurat ha triat per unanimitat este projecte que comptarà amb la col·laboració d’un dissenyador de renom internacional, Okuda San Miguel (Santander, 1980), llicenciat en Belles Arts, amb treballs d’art urbà reconeguts des de 1997 i amb una evolució des de 2009 que el porten a unes estructures geomètriques multicolors molt característiques, en ocasions catalogades com a surrealisme pop amb esència del carrer, i que aborden contradiccions sobre l’univers, el sentit de la vida, la connexió entre els arrels i la modernitat o el capitalisme. Les seues obres poden gaudir-se en galeries i espais urbans de països de tot el món, com ara els Estats Units, Brasil, l’Índia o Sudàfrica.
El jurat que ha seleccionat la falla gran municipal de l’any vinent l’han integrat: Amparo Díaz, professora titular d’escola universitària, membre de l’equip Totfalles, col·laboradora fundadora de la revista Cendra i participant en El Turista Fallero, responsable a més de diversos càrrecs en diferents comissions falleres, a proposta de la Interagrupació de Falles; Ramon Lluch, llicenciat en medicina i cirurgia per la Universitat de València, expresident de la comissió Doctor Manuel Candela – Beatriu Tortosa i faller en l’actualitat de la comissió Sapadors – Vicent Lleó, per designació de la Federació de Falles amb Especial Enginy i Gràcia, de la que és president des de la seua creació en 2004; María Jesús Giménez Pinto, artista fallera i pintora d’algunes falles, llicenciada en Belles Arts i professora del cicle formatiu de tècnic superior en artista faller i construcció d’escenografies, en representació del Gremi Artesà d’Artistes Fallers; Sebastian Alós, responsable del desenvolupament de diversos projectes d’identitat corporativa, disseny de producte i editorial i el treball del qual forma part de col·leccions permanents del Museu del Disseny i el Museu de les Arts Decoratives de Barcelona, del Museu del Cartell de Wilánow de Varsòvia (Polònia) o del Tate Archive Poster Collection de la Tate Gallery de Londres (Regne Unit), a proposta de l’Associació de Dissenyadors de la Comunitat Valenciana, de la que forma part a l’igual que del Bureau of European Designers Association (BEDA) i Foment de les Arts i del Disseny (FAD); i Aureli Doménech, graduat en Belles Arts i museòleg, responsable de treballs d’assessorament cultural en diversos ajuntaments i de dissenys museogràfics en institucions com ara el Museu Valencià d’Etnologia, per designació del Cercle de Belles Arts, del qual és secretari.
En un procés igual que el realitzat ahir per seleccionar la falla infantil municipal de l’any que ve, les persones responsables de les candidatures presentades per plantar la falla gran de 2018 han pogut explicar els seus projectes i han respost les preguntes dels integrants del jurat, que han triat el projecte de Latorre i Sanz però han destacat alhora la gran qualitat de l’altra proposta presentada pels artistes José Ramón Espuig i Ximo Esteve juntament amb els artistes plàstics Leonardo Gómez, Francisco Berenguer i Jaume Chornet, als qui han instat a presentar-se de nou l’any que ve donat el gran atractiu de la proposta presentada.
Respecte al projecte seleccionat Lluch ha destacat “la seua innovació” i que darrere d’ell “hi haja un professional del renom d’Okuda”. Per la seua part, Díaz ha afirmat que la falla de 2018 “trenca amb l’estètica convencional i alhora no ho fa amb els elements d’una falla”. Giménez ha valorat sobretot “la composició, l’estil i el color”, a banda de les possibilitats que Okuda obri “per al reconeixement de l’art valencià des de tot el món”, mentre que Doménech ha ressaltat que el projecte “dóna un pas més enllà en les Falles implicant artistes plàstics i fallers” i Alós ha valorat “la presentació d’allò grotesc i l’estructura piramidal i que rebenta de color”.
Pere Fuset ha agraït el treball del comité seleccionador i ha destacat que “el seu criteri és el que les entitats falleres i artístiques han volgut vore plasmat en forma de falla i eixa falla de la Plaça de l’Ajuntament serà una de les targetes de presentació al món sencer de les Falles de l’any que ve”. A més, ha assegurat estar “molt satisfet amb el procés de selecció de les Falles, amb unes bases consensuades amb els propis artistes fallers per recollir totes les seues reivindicacions i que donen la veu al món faller i artístic en la selecció de les falles de tots i totes”. També ha destacat que este procediment “ha facilitat que es multipliquen les candidatures i ha permés als artistes explicar els seus projectes en un procés que ha durat més de huit hores quan abans es decidia en només mitja hora”.
Pròximament hi haurà un acte específic per a la presentació pública del projecte per a la falla gran municipal de l’any que ve.