València fomentarà el contacte humà i els vincles culturals amb una localitat de la República Árabe Sahraui (RASD). Amb eixe objectiu, l’Ajuntament impulsarà el agermanament d’estes dos ciutats, tal com ha anunciat hui l’alcalde Joan Ribó, en rebre al ministre de Cooperació del Sàhara Occidental, Bellahi Sid. En esta reunió l’alcalde també s’ha compromès per a col·laborar en el programa Vacances en Pau que permet l’acollida en llars valencians de xiquets i xiquetes que residisen en campaments de refugiats sahrauis, i ha reiterat la seua adhesió a la reivindicació del Poble Sahraui “que porta dècades esperant la celebració d’un referèndum d’autodeterminació que els permeta decidir sobre la seua integració al Marroc, l’autonomia o la independència”.
“El Sàhara té uns drets legítims com a poble que hem de defensar i impulsar perquè siguen reconeguts internacionalment”. Este missatge és el que li ha transmès hui al ministre de Cooperació del Sahara Occidental, Bellahi Sid, qui ha viatjat a València per a sensibilitzar als valencians i valencianes d’eixa situació.
La primera autoritat municipal ha rep al ministre sahrauí acompanyat del conseller de Transparència, Responsabilitat Social, Participació i Cooperació, Manuel Alcaraz. En la trobada també han participat els representants de la Federació d’associacions d’ajuda al poble sahrauí, una agrupació d’uns 20 entitats que treballen coordinadament amb els ajuntaments per a protegir i garantir els drets humans d’estes persones.
Joan Ribó ha recordat que “Espanya té un deute històric amb este castigat territori, i amb la vigilància dels drets humans i polítics dels sahrauis”, i ha destacat el seu desig que és que la causa sahrauí no caiga en l’oblit, sinó al contrari, que siga inclosa en l’agenda política del govern espanyol i d’aquelles estructures internacionals que han de fer valdre els drets dels sahrauís”.
El suport de l’alcalde al Poble Sahraui ja es va realitzar el passat mes de novembre mitjançant la seua adhesió a la campanya organitzada per la Federació d’Associacions de Solidaritat amb el Poble Sahrauí, un test avalat per personalitats del món de l’art, intel·lectuals, periodistes, polítics, partits, sindicats, organitzacions socials “i totes aquelles persones solidàries amb la justa causa del poble sahrauí”. En este document elaborat per la Federació d’Associacions de Solidaritat amb el Poble Sahrauí s’afirmava que “la qüestió del Sahara Occidental ja ha durat massa temps i com a potència administradora del territori, l’Estat espanyol ha d’impulsar mesures perquè el referèndum d’autodeterminació es faça com més prompte millor, per a permetre al Poble Sahrauí exercir un dret fonamental com a poble en procés de descolonització”.