Joan Ribó, juntament amb les de Madrid, Manuela Carmena, Barcelona, Ada Colau, Saragossa, Pedro Santisteve, i la Corunya, Xulio Ferreiro, van sol·licitar el passat 16 de desembre una reunió amb el president del Govern, Mariano Rajoy, perquè les entitats locals puguen gestionar l’acolliment de persones demandants de refugi i assegurar el compliment de les quotes de reubicació signades per l’Estat espanyol.
Esta petició va sorgir durant la celebració de la “Cimera Europea: els refugiats són els nostres germans i germanes”, celebrada el 9 i 10 de desembre de 2016 al Vaticà. Però els i les primeres edils signatàries encara no han rebut resposta del president del Govern a qui sol·liciten “una reunió al més alt nivell en el menor termini possible per a coadjuvar en la recerca de vies de col·laboració capaces de desbloquejar esta greu crisi humanitària”.
En la missiva enviada a Rajoy, les alcaldesses i alcaldes recorden que els governs locals, per ser la institució més pròxima a la ciutadania, constitueixen una peça fonamental en l’atenció als drets socials i a l’emergència social, a més d’haver respost a les demandes dels veïns i veïnes, que reclamaven una actitud proactiva i contundent en la protecció i salvaguarda dels drets humans, especialment en relació a les persones en recerca de refugi.
“En resposta a estes demandes hem vingut generant als últims mesos xarxes de suport institucional i coordinació i cobertura amb les ONGS especialitzades en este camp, ja que l’atenció immediata i avaluació de situacions de necessitat social a persones en situació de vulnerabilitat és una competència pròpia dels municipis, tal com arreplega l’article 25 de la LRSAL, i les ciutats signatàries considerem que és possible, i necessari, explorar noves vies per a l’acolliment de les persones demandants de protecció internacional”, han explicat les primeres autoritats municipals. Per això, han sol·licitat l’esmentada reunió al més alt nivell per a coadjuvar en la cerca de vies de col·laboració capaces de desbloquejar la present situació i assegurar el compliment de les quotes de reubicació i assentaments signades per l’Estat espanyol en 2015.
Els alcaldes i alcaldesses també precisen informació detallat dels fons FAMI i altres recursos europeus, així com la previsió de despeses dels mateixos en els pròxims tres anys. També sol·liciten conèixer la previsió de fons que ha previst el Govern central destinar als municipis per a cofinançar els costos derivats dels processos d’atenció i integració de persones migrants i refugiades; i reclamen informació actualitzada dels fluxos de persones refugiades previstos, “en honor de la bona i correcta planificació de les nostres administracions, així com dels contingents previstos amb futura destinació a cada municipi de l’Estat”.
Per tot açò i amb la finalitat que s’establisquen mecanismes de conveni amb les entitats locals, amb l’objecte de donar acolliment a refugiats, de similar entitat a les que ja existeixen entre la Secretaria d’Estat d’Immigració i Migració i entitats socials i organitzacions no governamentals, els responsables municipals han sol·licitat conjuntament la reunió, “en el termini que mereix l’emergència humanitària en la qual ens trobem”.
Joan Ribó, ha explicat que València ha demostrat el seu compromís amb les persones refugiades, amb iniciatives no només institucionals, sinó també ciutadanes. “Els veïns i veïnes d’esta ciutat s’han bolcat quan des de l’Ajuntament hem volgut posar en marxar mecanismes de solidaritat que ara reclamem poder desenvolupar. La negativa del govern central fins i tot a respondre la nostra petició és donar l’esquena a les milers de persones que estan patint el drama de la guerra, del terrorisme i de la fam”.
Ribó ha parlat de l’onada de solidaritat viscuda este cap de setmana, i ha reiterat que les principals ciutats de l’Estat li demanem al president del govern, Mariano Rajoy, “que ens deixe ajudar en el drama humanitari de persones refugiades més important que viu Europa des de la Segona Guerra Mundial”.
Per últim, l’alcalde ha recordat que el Ple de l’Ajuntament de València va declarar l’any 2015 València “Ciutat Refugi, perquè siga una ciutat de protecció, igualtat i reconeixement de drets, que garantisca la vida, la llibertat i el benestar de totes les persones”. En la mateixa sessió va “instar al Govern estatal a assumir les responsabilitats en matèria de refugi i asil, en compliment de la Convenció de Ginebra sobre l’Estatut dels Refugiats, signada per Espanya, de manera que reba i aculla a les persones que estan sol·licitant refugi, i garantisca els drets”.