Consol Castillo, s’ha mostrat satisfeta del funcionament dels recursos municipals durant els dies en què s’ha mantingut activa la denominada “Operació Fred”, de la coordinació entre el Grup X-4 de la Policia Local i el Servici d’Emergències Socials, i la col·laboració amb totes les entitats que han participat en un dispositiu, en el qual –ha destacat– en cap de les nits s’han cobert tots els llits disponibles oferits a les persones que viuen en el carrer. Castillo ha anunciat la intenció de crear des de la Delegació de Serveis Socials un centre de dia per a este col·lectiu al llarg de 2018.
“Des de la Regidoria de Servicis Socials fem una valoració raonablement positiva del funcionament dels recursos municipals a la disposició de les persones que viuen en el carrer. Estem satisfets de la perfecta coordinació amb les entitats amb les quals col·laborem, i hem detectat que tota l’oferta de places en centres de baixa exigència, de mitja exigència i d’una exigència normalitzada no s’ha cobert. Tots els centres han disposat de places lliures totes les nits”, ha destacat la regidora Consol Castillo en la roda de premsa on ha donat compte de l’operatiu per a atendre durant la denominada “Operació fred” les aproximadament 400 persones que a València viuen en el carrer.
“Passat l’allau del primer moment, encara han quedat places lliures. Per tant, pensem que l’oferta ha sigut la correcta”, ha assenyalat la regidora de Servicis Socials després de detallar les diferents tipologies que també es donen entre els anomenats “sense sostre”, un col·lectiu especialment vulnerable, però en el qual hi ha diferents graus d’autonomia personal i també diferents actituds a l’hora d’acceptar l’oferiment dels recursos municipals en albergs, pisos o en el centre de baixa exigència del barri del Carme.
Castillo s’ha referit a la permanent col·laboració entre el grup X-4 de la Policia Local i el Servici d’Emergències Socials durant eixes jornades d’especials inclemències climatològiques, a pesar de les quals ha prevalgut el dret de les persones que viuen en el carrer a decidir si volien o no anar a algun dels centres. ”A més de vulnerable i molt desprotegit, és un col·lectiu en el qual es registren en ocasions comportaments difícils i molta reticència a convertir-se en focus d’exposició mediàtica”
Ha insistit Consol Castillo en què en cap de les nits entre el 16 i el 22 de gener s’han arribat a cobrir totes les places que podia oferir l’Ajuntament, ”unes 170 amb possibilitat d’arribar fins a 190”. Tampoc les 12 places del Centre de Baixa Exigència s’han cobert cap nit, ha informat Consol Castillo. Quant al nombre de mantes repartides entre les persones sense llar van ser 130 en les dos primeres nits, “i la resta de dies totes les persones en tenien”.
Consol Castillo ha assenyalat que la seua delegació està pensant de cara al futur “en la possibilitat de crear un centre de dia per a persones que viuen en el carrer, perquè creiem que suposaria un respir i una millora en la seua qualitat de vida i el vehicle a partir del qual eixes persones podrien començar a introduir-se i accedir a una vida normalitzada”.
Eixe centre, amb una capacitat estimada entre 15 i 20 places, podria començar a funcionar al llarg de 2018 i seria un lloc en el qual les persones sense sostre podrien des de deixar les seues pertinences fins a dutxar-se, realitzar consultes socials o protegir-se de la climatologia adversa durant el dia. “També serviria per a ajudar-los a eixir del carrer, si és que volen, amb l’ajuda de professionals. Hem de continuar treballant amb estes persones, generant confiança perquè puguen entrar en el circuit de la normalitat des del respecte a la persona i al que eixa persona decidisca. Viure en el carrer és una opció individual que nosaltres respectem, però com a administració estem en l’obligació d’oferir-los altres alternatives i altres formes de vida que els possibiliten una autonomia personal, econòmica i afectiva”