L’Ajuntament de València, a través de la Regidoria de Mobilitat Sostenible, ha retirat 664 bol·lards de la ciutat de València durant tot el 2016. Es tracta d’una de les actuacions dutes a terme durant els últims 12 mesos dins del pla per a millorar l’accessibilitat per als vianants en la xarxa viària de la ciutat.
Com és conegut, l’estacionament i la circulació de vehicles de motor per damunt de les voreres és una acció prohibida i recollida com a infracció en la pràctica totalitat dels casos en l’Ordenança de circulació del trànsit de València. No obstant això, Giuseppe Grezzi, ha afirmat que “durant molts anys l’Administració local va regar les voreres de la ciutat de milers de pilons, uns elements que suposen ‘obstacles’, segons el diccionari, i que, si bé estan destinats principalment a impedir el pas o l’aparcament de vehicles, també el dificulten als vianants, especialment als majors i a persones amb mobilitat reduïda”.
Per eixe motiu, des de la Regidoria s’ha procedit a retirar centenars de bol·lards de la xarxa viària de la ciutat, la majoria dels quals es trobaven en les noves zones convertides en àrees de vianants, ja que l’objectiu d’estos quan es van instal·lar va ser delimitar l’espai disponible per a la circulació de vehicles, delimitant al seu torn itineraris per als vianants que, en la majoria dels casos, tenien una amplària molt reduïda i insuficient. Este és el cas de carrers com el dels Serrans, Cavallers, les Cuines, El Salvador, l’Almodí, la Bosseria o la Corretgeria, entre altres.
D’altra banda, també s’han eliminat pilons en vores de vorera d’altres zones, on estaven col·locats per a evitar l’estacionament indegut, però ocasionaven un estrenyiment de la vorera que produïa incomoditat per als vianants, com per exemple l’avinguda de Pérez Galdós. “Com tots sabem, l’estacionament i la circulació per damunt de les voreres de cotxes, motos -excepte alguna excepcionalitat- i camions, no solament és una profunda mostra d’incivisme i falta d’empatia, sinó que està totalment prohibit, per la qual cosa ha de bastar amb el control policial per a evitar este estacionament, sense necessitat de recórrer a elements que suposen un obstacle en l’itinerari per als vianants”, ha explicat Grezzi.
Finalment, també s’han eliminat els bol·lards en alguns carrers, com les Comèdies, on dificultaven l’estacionament mateix permès. No obstant això, estos elements s’han seguit utilitzant en els casos considerats estrictament necessaris, com són evitar l’accés a noves zones per als vianants, dissuadir de càrregues i descàrregues en zones no habilitades per a açò, garantir la seguretat en zones pròximes a jardins molt utilitzades per xiquets i on l’accés indegut de vehicles pot causar un perill, etc. De fet, en el mateix període s’han col·locat 118 pilons en noves ubicacions d’estes característiques, utilitzant els elements eliminats dels altres llocs, amb pintura i reciclatge adequats.
També s’han utilitzat per a delimitar zones de calçada que han passat a ser d’ús per als vianants, juntament amb la utilització d’altres elements com són els portatestos (zona per als vianants de la Llotja i la plaça del Mercat).
“Una de les nostres obligacions és millorar l’accessibilitat de les persones i, en este sentit, una de les principals reclamacions per part de les entitats socials que representen persones amb mobilitat reduïda o persones majors, així com dels nous progenitors que, passejant amb els seus cotxets de bebè descobrixen l’existència d’estos obstacles, és la retirada dels bol·lards de damunt de les voreres”, ha recordat Grezzi. “Com estos col·lectius ens indiquen amb tota la raó, els vehicles són molestos en la vorera, però també ho són estos obstacles, innecessaris si tots complim amb les regles de convivència que ens hem marcat i respectem els altres”, ha explicat. “Durant anys s’ha actuat en este i altres sentits mostrant molt poca fe en el civisme i la urbanitat de les valencianes i valencians”, ha afegit.
“L’Administració no pot continuar gastant ingents quantitats de diners per a recordar als infractors allò que tots sabem que està prohibit i, al mateix temps, generar molèsties a la resta de ciutadans que no tenen la culpa del seu incivisme. Si algú ha de pagar perquè no s’aparque en les voreres, serà la persona incívica que s’atrevisca a fer-ho menyspreant-nos a tots, no els ciutadans que tenim el dret a circular per elles amb normalitat”, ha declarat per a finalitzar el regidor.