La Regidoria de Benestar animal ha fet una captura puntual de coloms en València amb l’objectiu de repoblar els  colomers  ecològics urbans ubicats en nou parcs de la ciutat. D’esta manera, el consistori podrà realitzar un major control d’estes aus i  gestionar la seua població de forma ètica, evitant el seu sacrifici.

 Les captures formen part d’un projecte de gestió dels coloms urbans que la Regidoria de Benestar animal ha posat en marxa en col·laboració amb l’entitat protectora d’animals “Nuestras amigas las Palomas”, que agrupa per a este projecte diverses associacions interessades en la protecció dels coloms.

El projecte començà amb  la reparació i condicionament dels nou colomers ubicats en  els parcs de la Ciutat  (Capçalera, Polifilio, Benicalap, Orriols, Marxalenes, La Rambleta, Nazaret, Vivers i Parc de l’Oest)  per posteriorment reubicar en ells els coloms capturats.

En esta primera fase s’han capturat un total de 210 coloms que seran primerament trasllades al centre d’Avifauna Municipal de Natzaret on es tractaran totes aquelles aus que presenten alguna malaltia i  seleccionaran  les parelles   d’aus  més adients per ser ubicades  en els colomers, a raó de 30 aus per colomer.

“Per a este projecte de posada en marxa dels colomers ecològics hem volgut comptar amb les entitats que treballen pel benestar dels coloms, perquè és important contemplar eixa sensibilitat, també per aprofitar la seua experiència, i perquè ells son idonis per treballar amb nosaltres una part molt important del projecte  com és la campanya de sensibilització i d’informació dirigida a tots els ciutadans i, en especial, a aquella part de la població que puga estar interessada en col.laborar”, ha dit Glòria Tello.

En els colomers hi haurà aliment i aigua perquè romanguen  entre 5 i 7 dies, temps necessari per a la seua climatització i assentament. L’excedent de coloms serà alliberat. Una vegada en el colomer, personal de les dos associacions s’encarregaran d’alimentar  les aus, tractar-les per previndre malalties i anellar-les per poder fer un seguiment.

“Està demostrat que la captura i posterior sacrifici de coloms no disminuïa la població d’aus urbanes, per tant no resultava un mètode de control efectiu i per contra si causava maltractament animal. Amb la repoblació dels colomers ecològics pretenem atraure esta població d’aus cap els parcs i jardins per poder controlar-les tant a nivell poblacional com sanitari i, a més, ubicar-les en un lloc on no causen molèsties als veïns i on es pot produir un convivència beneficiosa per a tots i totes”, ha dit Tello.

Els Parcs on estan instal·lats els  Colomers Ecològics  es troben ara per ara despoblats de coloms, mentre  la gran majoria d’estes aus  es concentren  en la resta de la ciutat produït certes molèsties als veïns  i generant alguns conflictes.  Atraure esta població d’aus cap els jardins és una mesura que intenta solventar este conflicte d’una manera ètica i que pretén fomentar la cohabitació harmoniosa entre els coloms i la ciutadania.