Joan Ribó, acompanyat per el comissionat Vicent Domingo, s’ha reunit en el Palau de la Generalitat amb Ximo Puig i Mónica Oltra, president i vicepresidenta del Consell, respectivament, als quals els ha explicat el contingut, programa i objectius de la Capitalitat Mundial de l’Alimentació que València va a ostentar en 2017 després de ser triada per la FAO, en el primer conveni d’estes característiques signat per esta agència de Nacions Unides. S’ha parlat en esta trobada de la reunió d’alcaldes de tot el món que acollirà València a l’octubre, del treball de les diferents comissions i dels aspectes més rellevants d’este protagonisme que la nostra ciutat tindrà en un àmbit, l’alimentació, del que ha dit Ribó que “a més d’un dret, és un problema social cada vegada més important”.
“L’objectiu d’esta reunió era presentar a Vicent Domingo, que és el coordinador de tots els esdeveniments de l’any en què València serà Capital Mundial de l’Alimentació. Hem estat explicant tot el que anem a fer i el que significa que València s’haja convertit en la primera capital del món que té signat un acord de col·laboració amb la FAO”, ha afirmat Joan Ribó després de la seua reunió amb Ximo Puig i Mónica Oltra en el Palau de la Generalitat.
“Este any que ve tindrem diverses cites importants: la primera és que el 20 i el 21 d’octubre del 2017 tindrà lloc a València una reunió d’alcaldes de tot el món. Volem fer un esforç perquè vinguen alcaldes dels cinc continents, també d’Àsia, perquè ens sembla molt important que les capitals de la Xina, de l’Índia i del Japó hi participen, i anem a treballar per a augmentar la col·laboració amb Sud-Amèrica”, ha destacat Ribó, que s’ha referit també a una altra segona cita de ciutats d’àmbit estatal.
“També volem fer una trobada d’alcaldes de ciutats espanyoles per a difondre les nostres apostes i propostes en l’àmbit de l’alimentació, i organitzar un simposi sobre l’alimentació com un dret de totes les persones, i vincular l’alimentació amb la sostenibilitat, amb una agricultura amb una veritable potència una agricultura ecològica i de quilòmetre zero, i vincular-la igualment amb una cosa que és fonamental en la nostra ciutat: la indústria agroalimentària, que no en va és la segona indústria més exportadora de la Comunitat Valenciana”.
Després de la seua trobada amb el President i la vicepresidenta del Consell, l’alcalde de València s’ha referit de la mateixa manera al treball que es va a desenvolupar en diferents comissions. “Anem a treballar en una comissió de producció relacionada amb tot el món agrari i amb el món local, a través dels horts urbans; una segona comissió que és la de la comercialització, on entren des dels mercats fins a la distribució a través de xarxes d’Internet i de quilòmetre zero, que suposa una distribució directa a través de mercats locals i altres vies”.
Igualment ha destacat Ribó un altre aspecte, el de la nutrició. “Em sembla molt important en estos moments obrir un debat social entorn de com ha de ser la nutrició. Ens trobem en el món amb dos plagues, la de la gent que passa fam, i la plaga de la gent que menja malament i té greus problemes d’obesitat, amb totes les malalties que açò genera. L’alimentació, a més de ser un dret, és cada vegada un problema social més important”
Un altre vessant de la Capitalitat Mundial de l’Alimentació al que s’ha referit és el de la projecció educativa. “Volem treballar amb totes les instàncies educatives en una defensa de la dieta mediterrània perquè arribe als col·legis i als centres educatius”.
Per la seua banda, Mónica Oltra, ha destacat la importància d’esta capitalitat “per la implicació que té en els àmbits de la producció, la comercialització i el consum. És la primera vegada que un ajuntament firma un conveni d’estes característiques amb la FAO, i açò posa a València i a tota la Comunitat Valenciana en el mapa dels valors. Estes, precisament, són les polítiques del canvi que ens guien, i amb elles posem a les persones en el centre de la política”.