Joan Ribó, ha presidit al Palau de l’Exposició l’acte de clausura del I Congrés Internacional d’Innovació per al Canvi, Ocupació i Inclusió, organitzat per l’Ajuntament de València en col·laboració amb la Fundació Emplea. En la seua intervenció, Ribó ha subratllat el caràcter innovador d’este fòrum que reunix per primera vegada les experiències, propostes i projectes que es desenvolupen en diferents llocs del món per a afavorir la inclusió de les persones amb més dificultats.
Ribó ha subratllat la importància de la innovació per al canvi, element fonamental en este congrés internacional que Ribó ha qualificat com a “àmbit d’intercanvi i trobada, però també espai comunicatiu en què s’han donat cita més de 200 assistents, s’han realitzat més de 80 entrevistes laborals, set tallers, set taules de bones pràctiques, onze ponències i un mercat de emprenedoria social en el qual s’han exposat iniciatives de caràcter social i innovador”.
“Ha sigut un honor per a la ciutat rebre els més prestigiosos investigadors en temes d’ocupació, d’inclusió i diversitat, de gènere o de emprenedoria social. València ha sigut un punt de referència en l’estudi de la dignitat dels altres, com ja ho és com a ciutat en l’alimentació o en els patrimonis mundials”, ha afirmat l’alcalde en la seua intervenció. “Estos dies, i gràcies al Congrés, experts com per exemple Josep Maria Esquirol o Michael Evans han vingut a la nostra ciutat per a compartir amb nosaltres el seu coneixement. Aprofitem el seu saber i cimentem actituds i processos per a un desenvolupament social constant i infrangible”.
Ha destacat igualment que a pesar de l’avanç de les ciències socials, de l’anàlisi dels processos i la millora de les pràctiques, és evident que la lluita per la dignitat i el desenvolupament personal i professional de totes les persones necessita la companyia i el bon fer de la societat civil. “A hores d’ara ja no es pot determinar cap acció sense el criteri i l’experiència d’un grup de ciutadans i professionals que dediquen el seu talent, la seua il·lusió i el seu compromís als i a les altres. Les accions s’han d’implementar i vertebrar a través de la societat civil, però l’Administració ha de brindar a la ciutadania i a les seues formes associatives els elements i les eines per al desenvolupament dels seus nobles objectius. És el signe d’estos temps, l’honesta intervenció de dones i homes que cada dia, cada hora, fan el que han de fer per a canviar vells paradigmes excloents”.
L’alcalde de València ha recordat que des de l’inici de la legislatura, l’Ajuntament de València ha posat el màxim interés i atenció a desenvolupar polítiques socials que arriben a tota la ciutadania. En la seua opinió, per a seguir escometent eixa tasca, “és fonamental crear un marc normatiu i d’actuació que permeta arribar a cada persona, a cada situació i a cada problema. Des del govern municipal estem involucrats a donar el màxim suport a les persones amb dificultats d’inserció, qualsevol que siguen les seues circumstàncies, iniciant diverses accions per a dignificar la seua vida quotidiana”.
Ha posat com a exemples el Programa per a l’Atenció a l’Exclusió social, un programa innovador al qual enguany es destinen 500.000 euros, el suport amb altres 500.000 euros a les entitats que treballen per la inclusió o els tallers d’habilitats i competències bàsiques desenvolupats al llarg de l’últim trimestre.
Ha fet seua Joan Ribó la frase pronunciada per una de les ponents del Congrés: “La innovació no ha de ser un fi per si mateix, sinó que ha de respondre a les necessitats de les persones”, i ha acabat la seua intervenció dirigint-se als assistents amb una invitació perquè tornen a continuar la tasca iniciada. “Us esperem de nou en esta ciutat per a treballar per una societat més igualitària, per a treballar per les persones. Ací ens trobareu amb els braços oberts”.