L’Ajuntament ha assumit el compromís de garantir un desenvolupament sostenible i una educació inclusiva en una ciutat més solidària que oferisca plena igualtat i permeta conviure respectant la diversitat en totes les seues formes. Ho ha fet a través d’una declaració institucional en la qual assumix com a “objectiu de govern” el desenvolupament de la Carta de Ciutats Educadores.
L’Ajuntament de València assumix el desenvolupament dels objectius previstos en la Carta Internacional de Ciutats Educadores, entre els quals “el compromís de garantir una educació inclusiva en una ciutat més solidària, que oferisca plena igualtat i permeta conviure respectant la diversitat en totes les seues formes i protegint les dones en tots els àmbits de la seua vida”, segons s’afirma en la declaració institucional llegida en el ple.
La declaració inclou també, seguint la Carta Internacional esmentada, una aposta per la democràcia participativa “per a construir des de la convivència ciutats que no n’excloguen ningú”, “posar en relleu els vessants educatius dels projectes polítics” i “celebrar cada 30 de novembre el Dia Internacional de la Ciutat Educadora”.
La Carta Internacional de Ciutats Educadores, aprovada en 1990 i revisada en 1994 i 2004 “per a adaptar els seus plantejaments als nous reptes i necessitats socials”, preveu igualment la necessitat de “fomentar les relacions entre ciutats del món per a l’intercanvi i la construcció d’accions conjuntes per a aconseguir una ciutadania crítica, responsable i compromesa amb la seua ciutat i com a part d’un món cada vegada més global”.