La ciutat de València serà l’escenari d’unes jornades en les quals les autoritats públiques i les organitzacions de la societat civil de les ciutats-refugi del Mediterrani enfortiran i coordinaran les accions de prevenció, denúncia i acció en casos de vulneració dels drets humans. Esta trobada “Euro-Mediterrani de Solidaritat amb les Persones Refugiades SOLIMED” se celebrarà del 25 al 27 de novembre. Donarà continuïtat a una reunió europea que s’ha dut a terme a Brussel·les per a defensar el dret d’asil i refugi “Solidacities”, “i alçarà la veu de les organitzacions que treballen sobre el terreny amb les persones refugiades”.
“Pretenem que SOLIMED siga una trobada de la societat civil, les institucions i el món acadèmic. Una trobada amb contingut i conclusions que continue el camí que ja estem obrint”, ha indicat l’alcalde Ribó, qui ha reiterat que esta cita “donarà veu a aquells que menys s’estan escoltant: a les organitzacions que treballen sobre el terreny i en l’acolliment, i als nostres veïns del sud del Mediterrani, que malgrat estar tan a prop estan tan lluny en aquest moment”.
Joan Ribó, acompanyat pel regidor de Cooperació al Desenvolupament i Migració, Roberto Jaramillo, ha participat en esta trobada celebrada en la seu del Parlament Europeu a Brussel·les on, “com a europeista”, ha manifestat “la vergonya que sent des de fa mesos, pel silenci i el desistiment de les institucions, i per l’acord amb Turquia, un atropellament a tots els principis rectors de l’Europa en la qual creiem”.
Després d’agrair als organitzadors esta convocatòria “que demostra que Europa és alguna cosa ben diferent”, l’alcalde de València ha defensat “els seus valors fundacionals de respecte a la dignitat humana, llibertat, democràcia, igualtat, Estat de Dret; respecte als drets humans, inclosos els de les minories; pluralisme, no discriminació, tolerància, justícia, solidaritat i igualtat entre dones i homes”.
“Estos valors van ser fruit d’un acord que ens autoexigim com a societat després de l’episodi més fosc de la nostra Història, i la memòria ens obligava a no repetir errors, a no posar per davant dels Drets Humans, l’egoisme més miop”, ha continuat l’alcalde.
Joan Ribó, que ha assegurat “que la mal anomenada crisi dels refugiats és una crisi de valors per a Europa”, ha instat a les institucions més properes a la ciutadania “perquè exigisquen als dirigents europeus que estiguen a l’altura dels valors pels quals diuen regir-se”.
Pel que fa a les accions dutes a terme per l’Ajuntament de València, l’alcalde ha recordat que “fa més d’un any la ciutat de València es va constituir com a ciutat Refugi; va sol·licitar, al costat de la Generalitat, un vaixell per a fer la travessia des de Lesbos fins a València per a evitar les penalitats de la travessia dels Balcans, i va decidir destinar el Veles i Vents per a facilitar la benvinguda dels refugiats i derivar-los d’allí als llocs on allotjar-se. Així mateix, l’Ajuntament ha obert una partida de 200.000 euros, i una web per a coordinar la solidaritat ciutadana però les fronteres han continuat tancades i no hem pogut fer efectiva eixa solidaritat. Sí que hem treballat amb les organitzacions de suport, hem arribat a acords amb entitats bancàries i empreses immobiliàries i hem atès a persones refugiades que han arribat de forma irregular, al mateix temps que hem desenvolupat campanyes i xarrades de sensibilització”.