L’Ajuntament de València a través de la Regidoria de Patrimoni i Recursos Culturals ha iniciat una intervenció sobre diversos elements patrimonials de Vivers que es trobaven en una situació de deteriorament important. “Vivers és un dels jardins històrics més emblemàtics de la nostra ciutat. Té un gran valor ecològic, paisatgístic i històric, amb molts elements escultòrics i arquitectònics de gran importància. És responsabilitat nostra preservar este patrimoni i conservar-lo en les millors condicions perquè el puguen gaudir també les generacions futures”, ha explicat la regidora delegada de Patrimoni i Recursos Culturals, Glòria Tello.
La intervenció afectarà a tot el conjunt recaient al carrer de Sant Pius V, incloses les dos portes, la tanca, les pilastres, les reixes i les casetes, “deteriorades tant pel pas del temps, com per motius mediambientals i per la inactivitat per part de l’anterior equip de govern”, ha explicat Tello, qui ha destacat que “amb esta actuació, des de la Regidoria de Patrimoni Cultural col·laborem de manera decidida en la dignificació d’un espai molt important de València”.
En primera instància s’ha netejat en sec tota la superfície i s’estan eliminant capes de pintura i elements impropis i, a continuació, es treballarà en la consolidació de diversos elements i en la restauració dels motius decoratius, per als quals es pretén aconseguir una aproximació cromàtica al conjunt original de la tanca. D’altra banda, els treballs en les casetes modernistes es centraran en la neteja, consolidació i reposició d’elements i en la recuperació del seu aspecte original.
Les portes i les reixes de la tanca, que són considerades com a Bé de Rellevància Local, es netejaran i sanejaran una vegada es reposen les peces que falten. “En el primer any del mandat des de l’Àrea de Cultura hem posat en marxa un pla rigorós de rehabilitació i restauració del nostre patrimoni moble i ornamental. Vàrem restaurar l’escultura de Teodor Llorente, que va estar durant set anys decapitada i hem reposat el peu de l’escultura de Gómez Ferrer. Actualment estem treballant seguint criteris d’urgència, perillositat i valor patrimonial, per reparar i posar en valor altres escultures i elements ornamentals de la ciutat, com ara els casalicis dels ponts, museus o monuments, que malauradament han sigut els grans oblidats en èpoques anteriors”, ha explicat Tello.
Les previsions indiquen que en tres mesos hauran finalitzat els treballs, que inclouen la intervenció en la instal·lació elèctrica, deteriorada pel pas del temps. De fet, a la perillositat de la xarxa elèctrica s’afegia al risc de caiguda d’algunes plaques i l’existència d’escletxes en la zona que s’està reparant.
Per finalitzar, Tello ha destacat la importància d’esta actuació també des del punt de vista econòmic. “Conservar en les condicions adequades el nostre patrimoni també comporta la generació de llocs de treball per mitjà de les empreses responsables de les obres en qüestió”, ha destacat.