El debat “59 segons de falles” organitzat per Compromís per les Falles aplegà dijous 17 d’octubre a l’Hostal de Morella més de mig centenar de persones relacionades amb el món faller per tal d’analitzar la necessitat d’un Pla Estratègic per a la festa defensat per la coalició.
Un divertit monòleg de l’actor, faller i component de l’executiva de Compromís per València, Carles Galiana i les paraules de la regidora Pilar Soriano van obrir la segona edició d’este àgil debat sobre la festa fallera organitzat per la sectorial de festes populars de Compromís per València.
Presentat per la periodista Angeles Hernández la segona edició del #59sfalles va donar veu a actors ben diversos de l’univers faller que van analitzar les principals problemàtiques de la festa i la necessitat d’estudiar-les globalment per a donar solucions que orienten el seu futur.
El Vicemestre Major del Gremi d’Artistes Faller, Ignacio Ferrando, acompanyat a l’acte per altres membres de la recentment constituïda junta directiva va ser el primer en trencar el gel en un àgil torn d’intervencions que en la major part dels casos s’ajustaren al temps establert dels 59 segons.
Santi Raga, vinculat a una empresa turística relatà la seua experiència en el sector i coincidí amb Jorge Guarro, vicepresident de Junta Central Fallera, en reclamar qualitat abans que quantitat en el turisme. Guarro va afirmar que en la redacció d’un pla estratègic l’organisme rector de la festa fallera és només un dels agents cridats a participar. Per la seua part Raga, defensà la necessitat de treballar amb el món faller per tal que es beneficien directament dels ingressos generats pel turisme.
Manolo Sanchis i Hernan Mir, impulsors de la revista Cendra, reclamaren autocrítica al món faller i defensaren la necessitat de tornar a atraure al conjunt de la societat valenciana cap a les falles abans de posar els ulls en el visitant exterior al temps que insistiren en concebre les falles com a fet cultural. Sanchis va donar alguns apunts sobre la batalla contra el 21% d’IVA cultural que va planejar durant tot l’acte.
També en un tó autocrític es mostrà Jesús Peris, president de l’Associació d’Estudis Fallers en una de les seues intervencions quan criticà la imatge que es projecta de la festa fallera començant pels propis mitjans fallers. Una intervenció que va orientar la resposta d’Alejandro Garcia, conductor del programa radiofònic, el Cadafal a Nou Ràdio , qui també va defensar que la premsa fallera pot aportar molt en la redacció d’un Pla Estratègic si bé considerà que el major obstacle per a la seua redacció són els afanys de protagonisme existents a la festa. Nico Garcés, president de la Federació de Falles de Benicalap-Campanar afirma què amb Pla Estratègic o sense ell el necessari és que tot funcione correctament.
També de promoció exterior va parlar l’artista faller Ricardo Alcayde qui reclamà una millora en la promoció gràfica en clara referència al cartell oficial de les falles. Fou un dels nombrosos artistes fallers presents a una sala on també estaven altres com Ximo Esteve, Vicent Almela o Marisa Falcó. La component de Fet d’Encàrrec trencà una llança en defensa dels fallers i recordà que és ara quan comencen a sentir valorat i important el que sempre han fet amb normalitat sense el suport d’agents externs.
El #59sfalles també serví per a que l’arquitecte David Estal anunciara que la tercera edició del curs “Narratives de l’Espai” de la Escola d’Art i Superior de València estarà centrada en analitzar la relació de les falles amb l’espai públic. Per conèixer el testimoni “de creus en fora” del regidor de Compromís i president de falla a Alaquàs, Vicent Forment, i d’Àngel Pérez a Silla, o per a que fallers com Rafa Soler lamentaren l’escletxa encara existent entre falles i universitats al temps que ubicaven al pitjor dels enemics de les falles dins de casa.
La dimensió cultural de les falles també va causar diverses intervencions per part del públic present. Així , per exemple, Xavi Serra, el popular “Malalt de falles”, lamentà la manca atenció de JCF a fenomens com el concurs de Teatre Faller començant per la insuficient promoció comunicativa del mateix. En termes similars Manuel Jorge lamentà l’absència de la premsa fallera a les representacions teatrals de La Rambleta i Jose Enrique Pérez posà en valor el paper de les falles com a escoles de teatre.
També hi hagué temps per referir-se a les relacions entre les falles i les administracions i la manera d’organitzar la festa. Nombroses van ser les referències a la possibilitat d’autogestionar-se i que siguen els propis fallers qui trien els seus màxims representants. Per il·lustrar esta possibilitat intervingué Josep Nos, president de la Federació de Falles de Borriana , qui defensà la capacitat dels fallers per a gestionar el seu univers com autèntics professionals de les falles.
Amb un tó marcadament optimista la presidenta de Diputada Campoamor- Sant Vicent de Paul, Sofia Parra, estirà els seus 59 segons per relatar la seua breu experiència com a presidenta d’una comissió en la qual es vol educar a la comissió infantil en la festa per tal que la coneguen amb profunditat. Mentre que el diputat a les Corts Valencianes Fran Ferri reconegué que és gràcies als fallers de base, i no a les administracions pel que cada dia més gent és conscient que les falles són cultura. La regidora Pilar Soriano per la seua banda destacà el paper del món faller com el més ric texit associatiu de la ciutat i destacà les seues relacions amb l’associacionisme veïnal.
I al fons del debat, el concepte d’un Pla Estratègic que proposa Compromís insistentment i que davant les preguntes dels presents com ara Raimundo Gómez, el professor de la Universitat de València, Gil-Manuel Hernández definí com un projecte d’anàlisi global de la festa amb la participació de tots els agents implicats, orientat a traçar una estratègia conjunta i traçar objectius definits. Una proposta que vinculà a la posada en marxa d’un Institut Municipal de Cultura Festiva al servici de les comissions festives.
Si la cosa no havia quedat suficientment clara, Josep Lluís Marin, membre de l’ADEF i de l’executiva de Compromís per València, ajudà a clarificar-ho quan posà com a exemple del que no és un Pla Estratègic el procés de la candidatura de les falles per a Patrimoni Immaterial de la Humanitat. un procés tancat a la participació i sense complicitats en el món faller.
Després de prop d’hora i mitja de breus intervencions tancà l’acte Pere Fuset, vocal de Compromís al Consell Rector de Junta Central Fallera, qui en un discurs crític amb el PP per entre altres assumptes, la seua reiterada negativa a reduir l’IVA del 21% a les falles , reivindicà també l’ empoderement del món faller i oferí el treball de la sectorial al servici de les falles.
Podeu seguir algunes de les intervencions del debat a Twitter amb l’etiqueta #59sfalles