Entre altres mesures, proposem augmentar la freqüència de la línia de metro, millorar l’accés de línies d’EMT a la zona, potenciar les vies ciclistes i estimular els desplaçaments a peu.
El nou complex de treball de la Generalitat Valenciana acaba de començar a rebre als primers treballadors i treballadores. Un canvi molt important per a la Ciutat de València, que vorà com un espai físic reduït – el que ocupava l’antiga presó model de València – es concentraran més de 4.000 funcionaris. Eixos milers de persones s’han de desplaçar d’alguna manera per a arribar al seu centre de treball. Per a Joan Ribó, portaveu de Compromís “Per desgràcia, des del Partit Popular fins ara només hem sentit parlar de crear places d’aparcament o de zones blaves, com si només existira la possibilitat d’anar en cotxe a treballar”, que ha afegit “De fet, l’EMT acaba de suprimir la línia 7 que donava servei al barri de Nou Moles i per tant, a aquest complex de treball. En lloc d’anar cap a un model sostenible, fan passos enrere. Un despropòsit”.
Des de Compromís hem presentat una moció a la comissió d’urbanisme per tal que l’Ajuntament elabore un pla de mobilitat per a la que serà, sens dubte, una de les majors concentracions de treballadors i treballadores de tota la ciutat de València, que contemple com a primer pas conèixer els hàbits i noves necessitats de mobilitat dels treballadors del nou centre de treball. “Sense conéixer aquesta informació bàsica no es pot planificar adequadament res”, ha afegit el portaveu de la coalició d’esquerres, ecologista i valencianista.
En tot cas, des de Compromís pensem que s’ha de fomentar hàbits de mobilitat sostenible per accedir al lloc de treball i més en aquest cas, ja que si no, la concentració de cotxes en les hores d’entrada i eixida del complex provocarà grans embotellaments. “Per aquest motiu, aquest pla de mobilitat ha de prioritzar l’ús dels autobusos de l’EMT, possiblement l’augment de les freqüències de la línia de metro que hi dóna servei, i també la planificació adequada de les possibilitats d’accedir en bici i a peu, mitjançant vies ciclistes segures i itineraris a peu planificats”, ha declarat Joan Ribó, que ha afegit “Un pla que a més, és obligat per la Llei de Mobilitat aprovada l’any 2011, que al seu article 12 exigeix l’adopció de plans de mobilitat específics per a noves implantacions, com són aquells usos, serveis o unitats residencials rellevants amb la seua capacitat en la generació o atracció de demanda de desplaçaments”.
Per tant, sobren excuses i falten ganes de treballar per una mobilitat amb sentit comú, és a dir, una mobilitat que reduisca l’ús del cotxe.