El candidat a l’alcaldia, Joan Ribó, apel·la a les experiències de ciutats com ara Lünen, a Alemanya, “exemple en l’ús de la biomassa”

El candidat de Compromís a l’alcaldia de València, Joan Ribó, ha proposat aquest matí emprar les 55.000 tones de residus de palla de l’arròs de l’Albufera per generar energia i compost, una experiència “que ja funciona en altres ciutats”. El candidat ha proposat aquesta mesura arran l’informe que ha presentat la Universitat Politècnica de València on es demostra que el fanguejat de la palla als camps genera més contaminació que la crema de la palla.

Així, proposa “la recollida de la palla de l’arròs per  alimentar una planta de biomassa on es produisca metà per fermentació i posterior combustió per a generar electricitat i, d’altra banda, compost que seria emprat com adob. Aquesta planta de biomassa, a més de generar llocs d’ocupació, seria la solució als continus problemes que dóna la ineficàcia de l’Ajuntament en esta matèria, ja que generaria electricitat per la combustió del metà que es podria vendre a les companyies elèctriques i permetria millorar el contingut en matèria orgànica dels sòls valencians”.

“La crema de la palla no és una opció viable perquè genera molta contaminació, el que provoca contínues queixes dels habitants de les pedanies i també de les poblacions del Sud de València i, a més, no està permesa per la UE. Ara un informe de la UPV demostra que el fanguejat tampoc és una solució adequada a gran escala, ja que genera molt de gas metà que escapa a l’atmosfera”, alerta el candidat.

“Per tot això, quan el Regidor de Devesa-Albufera, Vicente Aleixandre, diu que no saben quina solució adoptar des de l’Ajuntament, des de Compromís sí ho sabem i és apostar per la palla de l’arròs com a matèria prima de biomassa per a generar compost i biogàs que puga ser usat després en la generació d’electricitat. D’esta manera s’evitaria tant la contaminació per la crema de la palla com la generació de metà de forma incontrolada als camps, el que genera la contaminació perquè és un gas d’efecte hivernacle). Altres ciutats, com Lünen, a Alemanya, han optat per usar les restes orgàniques de granges (restes animals i vegetals) i de cases dels veïns per convertir-les en energia, de forma que gran part del consum energètic de la ciutat de vora 100.000 habitants serà subministrat per este tipus d’energia. Si es pot fer a Lünen, per què no a València? A més, hi ha moltes vies de finançament europeu per a la construcció d’aquestes plantes que es podrien utilitzar”, digué Ribó.

“A més a més, aquesta planta de biomassa podria ser usada també per generar electricitat i compost de qualitat a partir de les restes orgàniques procedents del fem de les cases valencianes.  Per això, el candidat a l’Alcaldia de València de Compromís proposa la implantació d’un sistema de recollida selectiva de restes orgàniques en un contenidor separat, tal i com es fa amb el vidre, el paper i el plàstic. Compromís proposa que aquest contenidor siga distribuït gratuïtament des de l’Ajuntament per afavorir la recollida selectiva de les restes orgàniques, tal i com s’ha fet en altres ciutats com per exemple Barcelona”.

“Compromís reclama al PP que si no té respostes per als problemes ambientals d’aquesta ciutat, almenys que accepten les idees dels altres i que no les entrebanquen, perquè qui pateix la manca de solucions del PP de la Sra. Barberá, al seu front són els ciutadans”, digué per concloure.