El candidat a l’alcaldia, Joan Ribó, adverteix després de la publicació del Llibre Blanc del Transport de la UE que estem “davant d’un canvi fonamental de la mobilitat a les ciutats”
Compromís per València, a través del seu candidat a l’alcaldia, Joan Ribó, ha alertat aquest matí que la ciutat s’ha de preparar “per a canvis fonamentals en matèria de mobilitat i, entre ells, a l’arribada del cotxe elèctric. La publicació del Llibre Blanc del Transport de la Unió Europea planteja suprimir els cotxes de gasolina i gasoil en les ciutats europees abans de 2050 i això ens aboca a transformacions enormes de les quals no podem estar aliens”.
“Les últimes exposicions de cotxes palesen que totes les firmes estan llançant al mercat vehicles híbrids i plug in (enxufables). I cada vegada més ciutats europees limiten el trànsit rodat en amples zones o fiquen taxes per a poder entrar en elles, com ara Londres. Totes aquestes dades indiquen amb claredat que estem en els inicis d’un canvi fonamental en la mobilitat de les ciutats. Un canvi que suposa anar a peu o en bicicleta per una banda, incrementar i millorar el transport públic per una altra i anar eliminant els cotxes i vehicles tradicionals al substituir-los per altres de tipus elèctric o amb hidrogen”, va explicar el candidat.
“Dintre de menys anys del que suposem els cotxes actuals seran uns estris del passat. El preu del petroli i els problemes de contaminació marquen un final d’època i el començament d’una nova com el pas del segle XIX a segle XX va suposar passar del ús del carbó a emprar el petroli. Cal anar preparant la ciutat de València per estos canvis. Quedar-se endarrera suposaria entre altres coses no poder aprofitar les oportunitats d’ocupació que suposen ja en l’actualitat”, va advertir Ribó.
“València s’ha de posar a l’avantguarda d’estos canvis. Per açò fa falta crear les condicions tècniques, organitzatives, fiscals i operatives que facen falta”, va dir, i va citar els següents punts:
- Cal modificar l’impost de vehicles estimulant l’adquisició d’estos nous vehicles (com fa per exemple Estocolm) reduint els impostos als mateixos.
- Cal dotar a la ciutat d’equips per a la càrrega de vehicles elèctrics (electrolineres) emprant sempre què es puga de forma versàtil equips dels que ja disposa la ciutat: Expedidors de tiquets de zona blava o taronja, aparcaments de Valenbisi, anuncis il·luminats etcètera.
- Cal fer una programació junt amb les universitats de totes les noves necessitats a nivell elèctric que suposarà l’entrada d’estos cotxes en funcionament sense oblidar la possibilitat d’autocàrrega mitjançant plaques solars fotovoltaiques en els edificis.
- Cal arbitrar mesures organitzatives amb la finalitat de facilitar i impulsar què es puguen carregar els cotxes elèctrics en els aparcaments de les vivendes i en els privats i públics de la ciutat.
- És necessari millorar les xarxes elèctriques de València fent-les més “intel·ligents” de manera que permeten la recàrrega en hores “vall” i la possibilitat d’emprar les bateries com acumuladors d’energia per a emprar-la en hores punta.
“Els canvis produeixen grans possibilitats econòmiques a aquelles societats que saben fer una previsió adequada, adaptar-se a ells i innovar en la nova direcció. València no pot deixar passar aquesta oportunitat. Depenen en definitiva la possibilitat de generar molts llocs de treball o, en cas contrari, haver-s’hi de conformar amb la importació de totes les noves tecnologies que ja estan venint”, digué per concloure.