L’alcalde Joan Ribó ha subratllat la postura de l’Ajuntament de València en defensa dels drets humans i de la igualtat entre les persones, independentment de la seua orientació sexual. Ribó, juntament amb la regidora d’Igualtat i Polítiques Inclusives, Isabel Lozano, han rebut este matí en l’Ajuntament una representació del col·lectiu Lambda, en el marc del Dia Internacional contra la LGTBIfòbia (l’odi cap a lesbianes, gais, transsexuals, bisexuals i intersexuals), que se celebra.

«L’Ajuntament de València està per la defensa dels drets humans, i d’una manera molt significativa pels de totes les persones que són perseguides per la seua orientació sexual o identitat de gènere, siga la que siga». L’alcalde Ribó s’ha dirigit així al coordinador del grup de Drets Humans de Lambda, Ramón Chacón, qui ha acudit a l’Ajuntament al costat de diversos membres del col·lectiu. «L’Ajuntament de València» ha assegurat Joan Ribó «vol treballar perquè totes les persones gaudisquen en igualtat dels drets humans, i perquè l’orientació sexual no siga cap barrera per a l’exercici ple dels esmentats drets».

La celebració d’esta jornada internacional es desenvolupa a València de nombroses maneres: de la balconada de l’Ajuntament s’ha penjat una pancarta que advoca pel respecte a la diversitat sexual. A més, enguany, les alcaldies dels 15 pobles de la ciutat s’han sumat a esta iniciativa penjant la bandera Arc de Sant Martí, símbol de la lluita per la igualtat LGTBI. A més, esta vesprada s’estrenarà la nova il·luminació de la façana del Consistori, que ha sigut renovada i que es dedicarà precisament a l’Arc de Sant Martí, en esta jornada de sensibilització i reivindicació. A més, la Regidoria d’Igualtat i Polítiques Inclusives ha organitzat per a esta vesprada una representació teatral sobre la figura de Margarida Borràs, la primera persona de la qual es té constància que fóra executada per la seua condició de transsexual (penjada de forma pública el 28 de juliol de 1460 a la plaça del Mercat). Precisament, la representació es desenvoluparà en esta plaça.

En l’actualitat, més de 70 països en el món criminalitzen l’homosexualitat i la condemnen amb penes de presó. Fins i tot alguns d’eixos països contemplen la pena de mort. El coordinador grup drets humans de Lambda, Ramón Chacón Gutiérrez, ha lamentat esta situació, i ha agraït el suport de l’alcalde Joan Ribó i de l’Ajuntament a la lluita per la igualtat. Chacón ha explicat que «molts dels integrants del grup són persones migrants, que pateixen persecució en els seus països d’origen per raó de la seua sexualitat». De fet, en el grup hi havia persones de Rússia, el Camerun, Colòmbia o Veneçuela.

TALLER CONTRA LA ‘PLOMAFÒBIA’

En este context, l’Àrea de Desenvolupament Econòmic Sostenible de l’Ajuntament ha llançat, a través de València Activa i en col·laboració també amb l’associació Lambda, un taller contra la ‘plomafòbia’, dirigit a col·laborar amb el col·lectiu LGTBI per a superar la discriminació laboral a la qual s’enfronten en nombroses ocasions per la seua condició sexual.

«Esta acció pionera pretén analitzar els estereotips i prejudicis als quals s’enfronta este col·lectiu en processos de selecció, quan el currículum deixa de ser el més important, i l’entrevista se centra en la condició sexual de la persona entrevistada, fent-la sentir incòmoda», ha explicat la regidora de Desenvolupament Econòmic Sostenible, Sandra Gómez. La regidora ha posat l’accent en «la importància d’obrir un ventall d’oportunitats a aquelles persones que més ho necessiten, millorant la seua ocupació i les seues condicions sociolaborals».

El terme ‘plomafòbia’ es defineix com la suma de conductes que provoquen respostes d’aversió, discriminació, rebuig o violència cap a persones per la seua identitat i/o expressió de gènere. Este taller contra la plomafòbia és grupal, interactiu i experiencial, i en ell es treballarà a partir de les experiències viscudes pel propi alumnat.

Al llarg de 2017 i en el que portem de 2018, València Activa ha atès a 37 persones LGTBI, moltes d’elles en risc d’exclusió social, a els qui s’ha oferit orientació laboral individual, i s’ha treballat la seua capacitació i obertura de perfil professional. Un total de 28 d’elles han sigut derivades a ofertes d’ocupació, amb un percentatge d’inserció del 18%. Sandra Gómez ha conclòs manifestant la seua voluntat de «convertir València Activa en un referent d’ocupació social, un projecte que treballa per oferir formació i ocupació de qualitat a tota la ciutadania, sense distincions».