La ciutadania valora “molt positivament” les actuacions de l’Ajuntament en matèria de Medi Ambient

Amb unes notes que van des del 7,8 fins al 8,9 els valencians i les valencianes aproven amb molt bona valoració les actuacions municipals en medi ambient. Estes dades es corresponen a la tercera onada del Baròmetre d’Opinió Ciutadana de la ciutat de València, elaborat pel departament d’Estadística municipal, i que en esta ocasió s’ha centrat en els temes d’espais verds, platges, neteja, informació mediambiental de la població, polítiques municipals mediambientals i soroll.

Els temes que més preocupen a la ciutadania són la mala qualitat de l’aire (amb un 44 %), el canvi climàtic (amb un 38 %), la producció de residus, fem i abocaments (37,7 %), la qualitat de l’aigua de consum i la contaminació d’aigües subterrànies (28,6 %), el consum excessiu d’energia (28,1 %) i la contaminació del mar, platges i l’Albufera (27,7 %). Al baròmetre queda reflectida la necessitat expressada pel veïnat de València d’invertir recursos públics en la defensa del medi ambient (amb un 90,9 %), tot i que el 65,6 % pensa que l’activitat individual no té incidència rellevant en l’entorn.

“Estem molt contents perquè totes les actuacions que ha posat en marxa l’Ajuntament en matèria de medi ambient són molt ben valorades per la ciutadania”, ha dit el regidor de Control Administratiu, Carlos Galiana, en la presentació dels resultats. Pel que fa al canvi climàtic, el 93,6 % de la ciutadania és conscient que el canvi climàtic és un problema sobre el qual cal actuar urgentment i el 90,4 % coneix que els recursos naturals del planeta són limitats. “Són conscients en el consum d’aigua o electricitat, però no tant en l’ús del cotxe o en la compra de productes de proximitat, i és ací on l’Ajuntament ha d’incidir amb polítiques proactives”, ha destacat Galiana.

Així doncs, la població de la ciutat realitza sempre o sovint alguns d’estos comportaments que poden tindre relació amb el medi ambient: utilitzar els contenidors de reciclatge (un 83,4 %), reduir el consum d’electricitat o gas (un 80,9 %), reduir el consum d’aigua (un 83,5 %) i utilitzar els punts nets per desfer-se dels aparells elèctrics (un 74,5 %). No obstant això, i com ha indicat Galiana, un 62,4 % mai o esporàdicament deixa d’utilitzar el cotxe per raons mediambientals i un 56,8 % mai o esporàdicament compra productes de proximitat i/o ecològics.

Pel que fa a la neteja de la ciutat, el 44,8 % dels valencians i les valencianes creu que l’Ajuntament de València hauria de penalitzar les conductes incíviques i el 43 % pensa que s’haurien de fer més campanyes de conscienciació. No obstant això, el 38,6 % dels enquestats creu que l’Ajuntament ha fet prou o molt per millorar el manteniment de la neteja de la ciutat. A més, un 39,3 % pensa que s’hauria d’incrementar el personal de neteja i un 32,8 % considera que la col·laboració ciutadana és important per millorar eixe manteniment.

ZONES VERDES

Els parcs i jardins reben una nota mitja de 7,5 sobre 10. A més, el 74,2 % reconeix que acostuma a anar diàriament o setmanalment a les zones verdes de València i un 76,7% admet haver anat a un parc, jardí o espai verd en l’últim any. Per districtes, el nivell d’ús més elevat es fa a Algirós, el 99,2 % del veïnat afirma ser usuari de les zones verdes, enfront de Poblats Marítims i Pobles del Nord que són els districtes amb un menor nombre d’usuaris, un 57,3 %  i un 53,5 %, respectivament.

Les principals motivacions per fer ús de les zones verdes de València són caminar (un 48,6 %), jugar i entretindre els menuts (un 30,3 %), passejar al gos (un 17,7 %), descansar (un 16,1 %), realitzar activitats lúdiques socials (un 15,4 %) o fer esport (un 12,9 %). Els espais verds més freqüentats són els jardins del Túria, que destaca per damunt de la resta de jardins de la ciutat amb un 22,9 % d’usuaris. Els següents llocs d’este rànquing d’usuaris l’ocupen el parc de Capçalera (amb un 6,2 %), els jardins del Real (amb un 5,1 %), el de Benicalap (amb un 4,2 %) i el jardí d’Aiora (amb un 3,8 %).

Les instal·lacions són la principal qüestió a millorar de les zones verdes segons el baròmetre, amb un 50,5 %. D’estes instal·lacions destaquen els espais de jocs infantils (amb un 13,8 %) i els espais destinats als gossos (amb un 13,7 %), i seguidament, l’interés de la ciutadania recau sobre el mobiliari (7,4 %), els espais per a l’activitat física i la recreació (6 %), la il·luminació (5,9 %), les fonts d’aigua (5,5 %) i els banys públics (4,5 %).

PLATGES I SOLARS

 El 59,2 % dels enquestats reconeix haver anat a una platja de la ciutat en l’últim any. La platja de la Malva-rosa és amb un 61,9 % la que rep més usuaris, seguida de Las Arenas / El Cabanyal amb un 16,4 % i de Pinedo amb un 9,9 %. En totes les platges, la ciutadania indica, per damunt d’altres qüestions, que caldria millorar la neteja, amb percentatges del voltant del 30 %; a excepció de la platja del Saler, on el principal punt a millorar són els servicis, amb un 33,9 %.

Pel que fa als solars, el veïnat els donaria en primer lloc la utilitat de jardí o parc infantil, amb un percentatge de 31,1 %. Seguidament, també els donaria l’ús d’aparcaments (amb un 20,1 %) i d’instal·lació esportiva (amb un 9,6 %). En la majoria dels districtes, la utilitat prioritària per als solars és la de jardí o parc infantil, a excepció de l’Olivereta, Patraix i Benimaclet, que aposten més pels aparcaments, i de Quatre Carreres, que es decanten per un centre sanitari.

El baròmetre municipal es va realitzar entre desembre de 2017 i febrer de 2018 per l’empresa Sonmerca, S.L. i ha contemplat 2.300 entrevistes personals al carrer a persones majors d’edat empadronades a la ciutat. El disseny mostral ha estat aleatori per quotes de sexe, edat i relació amb l’activitat econòmica per districte, i ha tingut una ponderació per tamany proporcional del barri. El cost de contractació externa ha estat de 14.043,21 euros.

 

 

Arxivat en: 2018, Ajuntament, Carlos Galiana

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *