Un total de 750 persones de més de 65 anys participaran al projecte europeu Activage ‘Smart Living per a envellir millor’, que està desenvolupant-se a la nostra ciutat des de fa un any de la mà de Las Naves. El projecte, en què participen 7 països europeus, entra ara en fase de consecució del pilot. A estes persones se’ls realitzarà un seguiment de les seues rutines i vida diària, instal·lant sensors que enregistraran la seua activitat dins i fora de les seues cases amb l’objectiu de millorar la seua autonomia i perquè puguen continuar vivint de manera autónoma.

Així, el regidor d’Innovació i Gestió del Coneixement i la regidora de Servicis Socials de l’Ajuntament de València, Consol Castillo, han presentat la campanya d’informació i captació del projecte Activage. Esta iniciativa europea aposta per l’envelliment actiu i té com a meta  l’augment dels anys de vida saludable i autònoma de la ciutadania, amb un impacte en la qualitat de vida, l’estalvi en el sistema de benestar social i la generació d’innovació local.

Amb eixos objectius en l’horitzó, Activage es posa a caminar en la nostra ciutat després d’un any de disseny previ en què s’ha desenvolupat la tecnologia que s’emprarà i s’han definit els perfils de les persones usuàries. En este procés han treballat els cinc socis que desenvoluparan ara també el projecte pilot: Las Naves–Ajuntament de València, i les entitats Atenzia, Gesmed i Iniciativa Social Integral, -especialitzades en teleassistència, ajuda a domicili i altres servicis sociosanitaris destinats a persones majors- i Mysphera, desenvolupadora de la tecnologia del pilot.

Les 750 persones que participaran en el projecte hauran de complir diversos requisits: ser majors de 65 anys i viure a soles o passar gran part del seu dia sense companyia. Seran un total de 525 cases de València, on s’hi instal·larà un equipament format per 4 sensors detectors de presència i ambientals, un detector d’obertura de portes i un dispositiu que arreplegarà la informació de l’activitat del usuari o usuària. La idea és que en combinació amb el seguiment de les rutines fora de la casa –a través d’altre dispositiu portàtil-, es conforme una atenció continuada i es proporcione una idea de l’activitat diària.

Esta informació la rebrà la persona designada com a cuidador o cuidadora per la persona participant en el projecte, i li arribarà a través d’una aplicació instal·lada al seu mòbil, podent-se així també configurar alertes i altres prestacions.

BENEFICIS PER A LES PERSONES USUÀRIES I CUIDADORES

 El pilot d’Activage contempla el monitoratge continuat tant dins de la casa de la persona usuària com fora d’ella, en l’entorn veïnal i en la ciutat. “L’objectiu és promoure la vida autònoma, identificant situacions rellevants que puguen representar un risc, i informar tant als servicis professionals com a les cuidadores i cuidadors. Els sensors desplegats permetran trobar patrons de comportament habituals en una persona, i identificar desviacions significatives que puguen suposar la necessitat de la intervenció primerenca”, ha explicat la regidora Consol Castillo.

Però a més, Activage també aporta altres avantatges a les persones cuidadores, “el projecte garanteix tranquil·litat, ja que poden fer un seguiment dels seus majors quan estan a soles”, ha afegit Castillo. Cal remarcar que es respectarà estrictament la intimitat de les persones majors que participen al projecte i es garantirà la privadecitat de les dades.

“A més, hem de reflexionar sobre les dades estadístiques de l’envelliment a la ciutat de València. Volem que este projecte siga també una mesura preventiva per al futur”, ha recalcat la regidora.

CAMPANYA DE COMUNICACIÓ I CAPTACIÓ

 Las Naves ha encetat una intensa campanya de comunicació del projecte i de captació de les persones interessades a participar en este pilot. Podran inscriure’s a partir de hui de diferents maneres: cridant al telèfon de Las Naves (96 391 04 77), enviant un correu electrònic ([email protected]), omplint la sol·licitud a través de la pàgina web www.activagevalencia.eu —amb un funcionament molt senzill, i que ha estat creada expressament per a donar a conéixer el projecte —, o acudint directament al Servici de Benestar Social de l’Ajuntament de València (a l’edifici de Tabacalera, pati A).

Tant Jaramillo com Castillo han subratllat que a partir de hui tota la ciutadania tindrà coneixement d’este projecte. La informació estarà al carrer i es podrà veure als MUPIS, a les línies d’autobusos, a les xarxes socials, així com a centres de persones majors, centres de salut, biblioteques, mercats,  seus de la Universitat Popular, hospitals, etc. “Volem que la campanya arribe a tothom”, han puntualitzat.

PROJECTE EUROPEU

 Activage compta amb una dotació econòmica concedida per la Unió Europea de 25 milions d’euros a la totalitat del projecte, dels quals 1’7 milions s’assignaran a València per a desenvolupar el pilot. A més de la nostra ciutat, participaran altres projectes pilots a Madrid, diverses localitats de Galícia, i ciutats i regions de França (Grenoble), Alemanya (Ober-Ramstadt), Grècia (Attica, Grècia Central i la regió de Macedònia), Itàlia (Emilia Romagna), Finlàndia (Espoo, Tampere i Turku) i el Regne Unit (Leeds).

El projecte Activage és un dels abanderats de la UE en matèria de l’aplicació de les noves tecnologies -conegudes com l’Internet de les Coses- a l’envelliment actiu.