La Junta de Govern Local ha aprovat hui el projecte global de Millora d’Eficiència Energètica de la instal·lació d’Enllumenat Exterior de la Zona Nord de la ciutat per nous models de lluminàries més eficients i menys contaminants. El regidor de Govern Interior, Sergi Campillo, ha informat sobre esta iniciativa amb la qual es preveu actuar sobre un total de 3.051 lluminàries distribuïdes pel total dels districtes de la zona Nord.

L’actuació consistix a substituir les lluminàries model Vial per llums d’halogenurs metàl·lics de cremador ceràmic en lluminàries d’alt rendiment, que resulten més eficients tant en termes de consum com de potència lumínica, i reduïxen sensiblement la contaminació que patix la ciutat. El projecte suposarà una inversió total de 1.749.817,30 euros, repartits en 5 lots independents, i definits segons criteris de proximitat geogràfica.

Tal com ha explicat el regidor, per al Govern Local modernitzar tota la instal·lació d’enllumenat és una prioritat: “València era famosa per la seua alta contaminació lumínica”, ha recordat, i calia actuar per motius de sostenibilitat ambiental. I també, ha afegit, perquè l’estalvi energètic es traduïx també en estalvi de recursos econòmics per a les arques municipals.

El projecte s’estructura entorn de dos eixos: en primer lloc es van a canviar les lluminàries de tipus vial (el model alt habitual en les carreteres), que es consideren obsoletes, i les llums de les quals són de vapor de sodi d’alta pressió (VSAP) de 400, 250 i 150 watios. Les noves lluminàries seran de font lluminosa Led, majoritàriament de 75 watios. La previsió, ha explicat Sergi Campillo, és adquirir 3.051 lluminàries de vial, la qual cosa suposarà passar d’una potència instal·lada total de 595,79 kilowatios, a una potència total instal·lada de 256,13 kilowatios. Més avant, ha afegit, es preveu també el canvi del bàcul que sosté la lluminària, i que és excessivament alt.

El segon eix permetrà adquirir llums d’halogenurs metàl·lics de cremador ceràmic i els seus belestres electrònics per a la renovació de lluminàries Vials d’alt rendiment amb llum de descàrrega ja existents. Es preveu adquirir 172 conjunts de llums i equips i, dau el seu bon funcionament i alts rendiment i qualitat, se substituiran les llums i equips de 150 watios VSAP per altres de menor consum, millor rendiment i millor reproducció cromàtica, la qual cosa suposarà un menor consum i una millor percepció de la llum, ja que proporcionen una llum més càlida i confortable. La previsió és comprar 172 llums amb la seua reactància, passant d’una potència instal·lada total de 25,80 kilowatios a una potència instal·lada de 12,04 kilowatios.

AVISOS EN TEMPS REAL

El regidor ha explicat que totes les noves lluminàries aniran equipades amb dispositius de telegestió punt a punt, amb comunicació bidireccional, és a dir, que des dels centres de comandament es podrà conéixer de manera remota tant l’evolució del consum en cada moment, com les possibles avaries. De fet, fins ara la constatació d’avaries depenia en exclusiva de la vigilància per part del personal de les empreses concessionàries del servici o dels avisos de la ciutadania. A partir d’ara, es disposarà d’informació real de cada lluminària.

Però a més, ha afegit el regidor, ja s’ha introduït en la web municipal el mecanisme perquè qualsevol ciutadà o ciutadana puga donar part d’una incidència. L’avís es redirigix de manera immediata a la contracta, que disposa d’un servici d’atenció 24 hores, i pot fer-se efectiu en l’apartada Bústia Ciutadana/Incidències https://goo.gl/JygLEu.

Els dos eixos d’actuació afecten tots els districtes de la Zona Nord de la ciutat, i per a això s’han dissenyat 5 lots totalment independents entre si, realitzats amb criteri de proximitat geogràfica. Cada empresa que opte a executar estos projectes podrà fer-ho a un màxim de dos lots.

El regidor de Govern Interior, Sergi Campillo, ha subratllat que totes estes actuacions suposaran un estalvi de 143.738,96 € anuals i 1.364.082,50 kilowatios/hora. Tal com ha explicat l’edil, els canvis de major potència ja s’han realitzat amb la intervenció del Pla d’Eficiència Energètica que s’està executant en este moment, finançat a càrrec de l’IDAE (Institut per a la Diversificació i l’Estalvi Energètic), per la qual cosa el que es realitza a partir d’ara no es veurà reflectit de manera lineal progressiva de la mateixa manera en l’estalvi.

EL “LAMENTABLE” CORSET QUE IMPOSA EL GOVERN CENTRAL

Campillo ha explicat també que la inversió prevista va a càrrec dels recursos propis de l’Ajuntament, dins dels fons de finançament sostenible que han de ser autoritzats pel Govern. Per això ha qualificat de “lamentable” la demora inicial i les presses posteriors a què s’ha vist obligat l’Ajuntament per causa del “corset i el control” que exercix l’Executiu sobre els ajuntaments, en les seues paraules. “Hem hagut de realitzar tot el procés, que és molt ampli i complex, en pràcticament 4 mesos”, ha denunciat l’edil. “És lamentable que El Govern Central ens impose, a través de la Llei de Pressupostos Generals de l’Estat, no poder disposar dels nostres romanents per a usar-los al llarg de l’any”. “El Govern juga amb les cartes marcades”, ha conclòs.