En la primera jornada, de caràcter tècnic, de la Reunió Anual i Cimera del Pacte de Política Alimentària Urbana de Milà (MUFPP) s’ha dedicat al lema “Diàleg entre ciutats: compartir metes, experiències i resultats”. En esta primera cita, prèvia al Debat d’Alcaldes i Alcaldesses que tindrà lloc demà, els representants municipals participants han tingut l’oportunitat, a través de dos sessions de treball, de compartir bones pràctiques sobre la promoció de sistemes alimentaris sostenibles, així com de debatre sobre el paper del Pacte de Milà en l’actual agenda internacional de desenvolupament.

Durant la primera sessió de treball, moderada per Stephanie Loose, associada oficial d’Assentaments Humans d’ONU Hàbitat, les ciutats de Maputo, West Sacramento, Lió, Venècia, Seül, Almere i Birmingham han compartit les seues experiències en la promoció de sistemes alimentaris sostenibles a través d’intervencions sobre alimentació i nutrició. Este és un enfocament innovador i inclusiu –que transcendix les fronteres administratives, sectors i nivells de govern i inclou els grups d’interessos més rellevants com ara les organitzacions de la societat civil, l’àmbit acadèmic i el sector privat– i que es necessita urgentment per a assegurar un desenvolupament urbà sostenible.

En esta sessió, les ciutats que han actuat com a ponents o com a participants han presentat les seues pràctiques d’èxit. Altres representants de ciutats també han compartit les seues bones pràctiques durant el debat.

Els temes d’interés comú han inclòs la coordinació de sectors i actors, els reptes de les col·laboracions intersectorials, els recursos necessaris durant el procés i avaluació de resultats i l’impacte en les poblacions tant urbanes com rurals.

La finalitat de la segona sessió, moderada per Maruxa Cardama, assessora urbanística de Cities Alliance, ha sigut debatre sobre com les polítiques alimentàries actuals estan vinculades als marcs de política global, i més concretament a l’Agenda 2030 sobre el Desenvolupament Sostenible, inclosos els Objectius de Desenvolupament Sostenible i la Nova Agenda Urbana Hàbitat III.

La sessió s’ha iniciat amb ponents invitats de São Paulo, Toronto, Dakar, Medellín, Rivas-Vaciamadrid, Quito, Tel-Aviv i Dénia, que han compartit els diferents enfocaments que les seues ciutats prenen en consideració sobre estos marcs internacionals. Als ponents que han intervingut en un primer lloc se’ls han unit representants d’altres ciutats que afronten reptes similars.

Els participants han fet una crida per a la construcció d’un marc comú d’acció més enllà dels límits de la ciutat, entre jurisdiccions i diferents nivells de govern. En l’actualitat, les delegacions nacionals i organitzacions internacionals no presten prou atenció a les veus de les ciutats que treballen en els sistemes alimentaris. Per tant, s’ha insistit en la importància que els diferents actors treballen en col·laboració per a abordar de manera eficaç els problemes comuns en els actuals sistemes de gestió alimentària.