L’alcalde de València, Joan Ribó, i el regidor d’Hisenda han anunciat en roda de premsa un increment de 57’5 milions d’euros en el Pressupost de l’Ajuntament de València per a 2017, la qual cosa suposa un augment percentual del 7’3%. D’esta quantitat 42 milions corresponen al romanent de tresoreria de 2016 (incorporats després que el govern central aprovara el seu propi pressupost), 3’2 als fons de cooperació de la Generalitat i la Diputació de València i 12’3 s’obtenen com a fruit d’una gestió dels fons públics que ha permès reduir interessos de demora -el període mitjà de pagament a proveïdors s’ha reduït al juny a 2’8 dies-, interessos de préstecs i fons de contingència. Ribó ha destacat que este increment permet invertir més en benestar per a la ciutadania i dinamitzar l’economia local.

Este increment pressupostari de 57’5 milions, que se sotmetrà a l’aprovació del Ple en la sessió ordinària de juliol que se celebrarà dijous que ve, suposa la incorporació dels 42 milions de romanent de tresoreria que el govern central tenia bloquejats fins a l’aprovació dels seus propis pressupostos el passat mes de juny, si bé Ribó ha recordat que legalment esta quantitat solament pot destinar-se a inversions financerament sostenibles i amortització de deute. ”No són diners que es puguen  utilitzar per al que vulga l’Ajuntament, però anem a traure-li el millor profit possible amb servicis a la ciutadania.”

En el mateix sentit ha eixit al pas de les declaracions d’un portaveu de l’oposició que demanava que es destinara a baixar l’Impost de béns Immobles. “Qui diu açò és que no s’ha llegit els pressupostos. Ens vam comprometre a respectar la legislació, i el que no es pot fer és demanar coses no permeses legalment”.

Després de destacar Joan Ribó els 3’2 milions procedents del fons de cooperació de la Generalitat i la Diputació de València, “que s’obtenen per primera vegada”, s’ha referit als 12’3 milions d’increment obtingut a través de l’estalvi d’interessos de demora, d’interessos de préstecs i de la recuperació d’una part de la partida corresponent a fons de contingència per al primer semestre de l’exercici pressupostari. ”Hem aconseguit un rècord: que el període mitjà de pagament a proveïdors fóra el mes passat de 2’8 dies, i vull recordar que quan arribaren a l’Ajuntament era de 60 dies.

La destinació dels diners amb que s’incrementa el pressupost ha sigut decidida per “consens” entre les diferents regidories del Govern de la Nau, segons ha explicat Ribó, que ha desgranat seguidament les inversions a realitzar: 2’8 milions per a renovació d’enllumenat públic; 2’5 milions per a convertir la Alqueria del Moro en un Centre d’Interpretació de L’Horta, coincidint amb la Capitalitat Mundial de l’Alimentació Sostenible; 800.000 per a la rehabilitació de les dos primeres Naus de Ribes, la 2 com a Universitat Popular i la 3 com a infraestructura cultural; 437.000 euros per a remodelació de jardins; 2’2 milions per a millores urbanístiques en tots els barris i millora de les escoles municipals; 1’2 per a millores en els mercats municipals de Russafa, Benicalap i de Castilla i clavegueram; 1 milió per al Col·lector Nord; 360.000 per a Cabanyal; 1 milió per a renovació d’instal·lacions esportives en el Jardí del Túria; 3’3 milions d’euros per a mobilitat sostenible (renovació de parades, Pàrquing de Bruixes, Carril bici..); 800.000 per a modernització dels sistemes informàtics; 370.000 euros per a equipament de la Policia local; 400.000 per a millores en els museus Faller, Setmana Santa i Corpus i 160.000 euros per a millora de nuclis zoològics dedicats al benestar animal.

Quant a la destinació d’este increment per a despesa corrent, una part important es dedica a Benestar Social: habitatges socials, menjadors, centres d’ocupació, Punt de Trobada Familiar, manteniment d’habitatges en el Cabanyal o EMT, “a més d’una partida significativa de 5’2 milions que dediquem a amortitzar deute anticipadament, per tal de poder lliurar-nos-en l’any que ve”.

Ribó ha destacat la importància d’“este augment significatiu del pressupost que dediquem escrupolosament al que podem, no sempre al que ens agradaria, perquè les lleis estan per a complir-les”. També ha ressaltat que “eixe augment és conseqüència de la bona gestió i la reducció d’interessos i contingència i, per descomptat, també degut al fet que no tenim corrupteles i els diners estàn ací, no se’ls emporta ningú.”