La tercera edició de la Gran Fira de València encara la seua recta final. El cap de setmana passat la ciutat ha viscut un dels principals plats de l’oferta: la Gran Nit de València, que es calcula que va aplegar a més de 50.000 persones a les diferents activitats programades a la ciutat, com ara les nombroses actuacions musicals i  els museus oberts fins a la matinada.

La Regidoria de Cultura Festiva, dirigida per Pere Fuset, ha fet balanç hui de totes les activitats “que van aconseguir fer de la Gran Nit una gran cita cultural amb activitats gratuïtes per a tots els públics, amb un gran èxit d’assistència, demostrant així que la cultura interessa i és capaç de mobilitzar a milers de valencians i les valencianes”. El regidor ha apuntat també que esta cita amb la cultura “es va consolidar també com un important motor social i econòmic per a València dins del marc d’una Gran Fira cada vegada més plural i participativa”.

El Concert de Campanes des del Micalet va marcar l’eixida d’activitats per tota València. De les activitats que més èxit van tindre es poden destacar les que van acollir dos places importants de la ciutat: la del Pilar i la del Patriarca.

A la de Pilar va haver teatre infantil amb “Galitoons, fent l’indi”, les actuacions de Javier Vila i Miguel Brass i la colla de dolçaines El Cudol. A la plaça del Patriarca va actuar  Maduixa Teatre amb la seua premiada dansa “Mulier”, l’actuació del cor AAACEMA, i el monologuista Óscar Tramoyeres.

D’altra banda, la cavalcada de la cercafira, presidida enguany pels gegants Nelet i Quiqueta així com el rat penat Valentí, va ampliar enguany el seu recorregut per partir des del carrer de la  Pau fins a la Plaça del Mercat en una de les activitats amb un més marcat caràcter familiar i gran afluència de públic.

A més, la Ruta de Carme portava a totes les persones interessades per diversos espais  del centre històric on la música va ser la protagonista i el complement perfecte per a les visites als museus que ampliaren els seus horaris en alguns casos fins a les 2 de la matinada. Les actuacions musicals ompliren de públic la plaça Redona,  la Casa de les Roques, el Centre del Carme, l’Almoina, la Plaça de Manises i  la Plaça del Carme.

En total més de 8.000 persones visitaren  des de les 8 de la vesprada fins les 2 de la matinada els diferents museus i monuments municipals, com ara la Llotja – la més visitada amb prop de 3.000 persones- , el Museu de la Ciutat,  o la Casa de les Roques entre molts altres,  als quals  cal sumar  també el nombrós públic que visità els museus depenents d’altres institucions públiques com ara el Centre del Carme,  el Muvim, el Museu de Ceràmica, el Sant Pius V o l’IVAM, i fins i tot d’altres agents  com la Fundació Bancaixa, el Celler de Proava o el Museu de l’Iber.

Altre esdeveniment a destacar, que va congregar centenars de persones, va ser la mascletà en miniatura a la plaça del Portal Nou, a càrrec de Pirotècnia Caballer FX. Finalment, el festival de música de la plaça de l’Ajuntament, l’activitat més multitudinària de la nit,  va posar el punt i final a una nit de festa i cultura amb les actuacions de Bitches deejays, Bombay, Amatria, Niños mutantes i Aníbal Gómez DJ. Un festival musical amb la col·laboració de la 97.7 Radio i la Fundació Turisme València entre altres  que va reunir a més de 15.000 persones.

En total, des de l’Ajuntament  xifren en més de 50.000 persones les que participaren al llarg de les 9 intenses hores d’ activitats festives i culturals.  “La Gran Nit, com la Gran Fira en general, és una cita amb la ciutadania que pensa en tots els públics, i en tots els gustos, tant dels veïns i veïnes de València i la seua àrea metropolitana com el d’un turisme emergent”.  Fuset es va mostrar “amplament satisfet per la consolidació d’este model de Gran Nit” i va donar la seua enhorabona “a les institucions i agents implicats, als treballadors que prolongaren la seua jornada per fer-ho possible i al gran públic que va participar”.