La Junta de Govern Local ha aprovat treballar amb una mostra de set servicis municipals per realitzar una experiència pilot amb l’objectiu d’introduir un canvi en l’elaboració dels pressupostos de 2019: incloure l’impacte de gènere en les partides per «aconseguir la igualtat real i complir els compromisos del Govern de la Nau en esta matèria d’una forma efectiva», segons ha explicat Isabel Lozano, regidora d’Igualtat i Polítiques Inclusives.

Lozano, ha destacat que «la voluntat política del Govern de la Nau és inequívoca en relació a la incorporació de la perspectivade gènere en totes les àrees de gestió, i el pressupost municipal és la ferramenta fonamental per fer efectives les prioritats polítiques i incidir en la igualtat d’oportunitats entre homes i dones i altres col·lectius.  A més, és una evidència que aquells països que presenten major índex d’igualtat són els que major índex de competitivitat tenen, com reflectixen fins i tot, entre d’altres, els informes del Fòrum Econòmic Mundial».

L’any 2017 la Regidoria d’Igualtat va organitzar un curs de formació en bones pràctiques en les polítiques públiques i pressupostos amb perspectiva de gènere, en col·laboració amb la Universitat de València. Esta formació anava dirigida a regidores i regidors i a prefectures de servici. «Introduït el concepte en els nivells superiors, ara cal concretar la seua posada en marxa amb l’elaboració dels pressupostos per a l’any 2019. Per açò, hem començat a treballar des del Servici d’Igualtat amb els diferents servicis de l’àrea econòmica i pressupostària en una tasca que impulsarem i coordinarem conjuntament», ha explicat Lozano.

«L’Ajuntament de València està iniciant el procés de canvi per a uns pressupostos amb perspectiva de gènere i afrontem el repte amb una prova pilot que posarem en pràctica l’any 2019, que ve recolzada per la formació municipal encetada enguany amb els itineraris formatius per a la igualtat de gènere amb 18 cursos, que han abordat aspectes com els pressupostos responsables amb la igualtat de gènere, l’impacte de gènere en les polítiques públiques, la igualtat com a factor de qualitat i avaluació de polítiques municipals o les clàusules per a la igualtat en la contractació i la compra pública», ha dit l’edil.

A més, s’ha constituït un grup de treball permanent en la Federació Espanyola de Municipis i Províncies, el passat 18 de juliol, per implementar l’enfocament de gènere als municipis de l’Estat, impulsat per València, junt amb Madrid, Barcelona i Castelló, entre d’altres ciutats.

CASOS CONCRETS

Lozano ha exposat dos exemples de polítiques públiques que tenen una incidència diferent entre homes i dones. «Les escoletes municipals trenquen la desigualtat de gènere, ja que faciliten l’accés de totes les famílies a estos recursos gràcies als seus preus públics i possibiliten que les dones —que són qui assumixen en major grau, a dia de hui, les cures dels més menuts— puguen accedir al mercat laboral amb més facilitat». Lozano també s’ha referit a les inversions en transport públic. «Els mitjans col·lectius de transport són un altre element que s’ha identificat com a trencador de les desigualtats, ja que tradicionalment les dones utilitzen menys els mitjans privats de mobilitat».