670 establiments de València ja s’han adherit al Pla Horeca, el projecte de recollida selectiva d’envasos procedents de l’hostaleria, la restauració i el catering, i s’ha ampliat l’obertura de 239 contenidors per facilitar l’entrada dels residus. Així ho ha explicat la regidora delegada de Gestió de Residus Sòlids, Pilar Soriano, qui ha anunciat que el pròxim divendres la Junta de Govern Local aprovarà dos convenis en esta matèria amb Ecoembes, l’organització mediambiental que promou l’economia circular a través del reciclatge d’envasos a Espanya.

«Pretenem posar fàcil la recollida selectiva ‘porta a porta’ als comerços de la ciutat que generen molts envasos lleugers», ha exposat Soriano en roda de premsa, junt amb el director general de Canvi Climàtic i Qualitat Ambiental, Joan Piquer, i el director de Gestió Local i Autonòmica d’Ecoembes, Ángel Hervella. Així, amb l’ampliació de l’obertura dels contenidors d’envasos s’atén, com ha indicat Soriano, «una reclamació que ha fet la ciutadania històricament» i es facilita que els establiments puguen bolcar els residus des dels seus propis depòsits fins als contenidors específics d’una forma més accessible.

Este pla arribarà als districtes amb major presència d’establiments d’hostaleria i restauració, en concret, Ciutat Vella, Eixample, Poblats Marítims i part de Quatre Carreres. Un fet que, com ha indicat el director general de Canvi Climàtic i Qualitat Ambiental, Joan Piquer, suposa la primera implementació d’estes característiques a la Comunitat Valenciana i d’ací a 2020 s’espera arribar a les ciutats més grans del territori, com ara, Castelló, Alacant i Elx.

El director de Gestió Local i Autonòmica d’Ecoembes, Ángel Hervella, ha destacat que es preveu que la xifra d’establiments adherits al pla augmente fins als miler. Així mateix, ha exposat el treball que estan realitzant mitjançant diferents equips que contacten i informen els possibles establiments interessats, als quals se’ls facilita un contenidor per a la recollida d’envasos des del local. A més, s’aposta per fidelitzar els establiments adherits a través cridades telefòniques i amb premis com ara un davantal de xef en el moment de l’adhesió al programa i un sorteig d’experiències gastronòmiques per a un restaurant amb estrela Michelin.

MÉS CONTENIDORS DE SELECTIVA

 Este divendres també s’aprovarà en la Junta de Govern Local un conveni per millorar la dotació de la recollida selectiva, amb la incorporació de 170 contenidors d’envasos i 35 de paper i cartó als ja existents. A més, serà a mitjans d’octubre quan comence la implantació de la recollida de matèria orgànica, que arribarà al 52 % de la població i suposarà també una millora dels contenidors de recollida selectiva. Este conveni afectarà a les illes de recollida de selectiva dels barris de Marxalenes, Tormos, Nou Moles, Tres Forques, Patraix, Vara de Quart, Safranar, Mont-Olivet, En Corts, Na Rovella, La Punta, Ciutat de les Arts i les Ciències, Torrefiel, Benicalap, Ciutat Fallera, Benifaraig, Poble Nou, Carpesa, Massarojos i Borbotó.

La regidora Soriano ha aprofitat l’ocasió per recordar l’avanç en la recollida selectiva de residus a la ciutat de València, amb un augment d’esta recollida del 12 % en l’any 2016 respecte a les xifres de 2015. Per la seua banda, l’any passat, l’augment va ser del 13,41 % respecte a les xifres de 2016.