La regidora de Qualitat Ambiental, Pilar Soriano, presentarà este dimecres dia 4 el mapa estratègic del soroll a la Federació d’Associacions de Veïns de València. Segons Soriano, en este document «s’aprecia una millora generalitzada a les principals vies de la ciutat, especialment a la zona centre, on s’han aplicat les mesures de pacificació del trànsit rodat» i es comprova que les noves mesures de mobilitat «han sigut efectives per a la disminució de la contaminació acústica».

Pilar Soriano ha explicat que si es compara el mapa del soroll de l’any 2012 amb l’actual, es comprova com, per exemple, l’eix del carrer Serrans, al barri del Carme, «ha passat de tindre un nivell sonor de 65 a 70 decibels en horari diürn, classificat com a nivell taronja, a un nivell sonor menor de 55 decibels, classificat com a nivell blanc, de manera que la disminució de la contaminació acústica és contrastable».

L’Ajuntament de València ha aprovat definitivament el mapa del soroll, després d’haver passat per un període de trenta dies d’exposició pública, durant el qual s’han pogut presentar al·legacions i suggeriments, que el Consistori ja ha resolt. La directiva europea sobre soroll contempla els mapes estratègics de soroll com a instruments per recaptar informació sobre els nivells de contaminació acústica en diferents punts de la ciutat amb criteris homogenis, la qual cosa permet comparar les magnituds de soroll registrades.

«El soroll està considerat per l’Organització Mundial de la Salut com el segon major problema mediambiental a Europa, després de la contaminació de l’aire per partícules, i el seu impacte en la salut està científicament demostrat», ha assenyalat l’edil. «El soroll causa molèsties, estrés, problemes de somni, afeccions a les capacitats cognitives i fins i tot malalties cardiovasculars i respiratòries, per això és tan important complir les normatives europees, realitzar estos mapes del soroll i realitzar plans d’acció per previndre i reduir l’exposició perjudicial dels veïns i les veïnes, com ara la pacificació del trànsit».

Segons l’Agència Europea de Medi Ambient, els sorolls nocius causats pel trànsit rodat provoquen la mort prematura d’unes mil persones a l’any a Espanya i al voltant d’uns quatre mil ingressos hospitalaris. L’agència europea alerta així mateix que a Espanya uns dotze milions de persones estan exposades a nivells de soroll excessius pel trànsit durant el dia i uns nou milions i mig durant la nit.