«El nou model de la Gran Fira de València que, impulsat pel Govern de la Nau, es caracteritza pel seu caràcter plural i per la descentralització dels escenaris de la cultura i la festa, s’ha consolidat com un festival urbà divers i accessible per tothom», tal com ha afirmat el regidor de Cultura Festiva, Pere Fuset, durant la presentació de la programació d’esta cita estival. Enguany recull un total de 275 activitats que se celebraran en més de 50 ubicacions i que, amb el correfira, arribarà fins a 15 barris de la ciutat.

«La Gran Fira de Juliol, esa gran fira de València, que arriba després de revitalitzar este festival d’estiu, és una cita amb la ciutadania que pensa en tots els públics, en tots els gustos, en totes les preferències, en tots els perfils de gent, tant dels veïns i veïnes de València que ens queden este juliol a la ciutat, com també d’aquelles persones de l’àrea metropolitana i les poblacions col·lindants que es puguen acostar a la ciutat i, per descomptat també, del turisme emergent al mes de juliol i molt important per a la nostra ciutat», ha explicat el regidor.

Pere Fuset, que ha destacat la funció estratègica de la Gran Fira, «perquè servix per garantir el dret de totes les persones d’accés a la cultura», també ha presentat la web de la Gran Fira, «que recull totes les activitas que durant l’estiu omplin els carrers, les places i les platges de la ciutat amb música, teatre, cinema, pirotècnia, cavalcades, màgia, espectacles, tallers, ball, sopars, humor, festa, campionats, i la batalla de flors, entre altres propostes i, a més, valora esta cita amb la cultura i l’oci centenària,». El regidor també ha donat a conéixer l’espot publicitari elaborat per a promocionar-les amb el lema «les grans coses estan plenes de xicotets moments, en al·lusió a les experiències que pot viure la ciutadania en cadascuna de les activitats programades».

Pel que fa a la programació, que es difondrà en valencià, castellà i anglés, Fuset s’ha referit al gran esforç de col·laboració i cooperació realizat per diferents institucions i entitats públiques i privades. «Hem potenciat la creació de sinergies amb altres administracions i també amb diferents empreses privades, que han mostrat una gran disposició a formar part del projecte Gran Fira de València com a projecte de la ciutat», ha explicat.

Fuset també ha parlat de les programacions específiques «que ens permeten potenciar alguns espais o temàtiques concretes per dotar a la Fira de major diversitat», i ha esmentat, per exemple, les Nits del Folk (el 6 i 7 de juliol): amb espectacles centrats en les manifestacions culturals tradicionals, amb la música o els balls populars tradicionals; o la Nit a la Mar (el 14 de juliol) que du la Fira als Poblats Marítims, amb la potenciació de La Marina com a espai d’oci per a la ciutadania, amb actuacions infantils, musicals i pirotècniques.

D’altra banda, «amb Gran Nit de Juliol» (el dissabte 21 de juliol) el centre de la ciutat es convertirà en un gran conjunt d’escenaris on la gent podrà anar recorrent i gaudint de diverses activitats a l’aire lliure, a més visitar museus en horari nocturn; i amb els Focs de la Fira, que inclou diversos espectacles pirotècnics aproparem als valencians i valencianes a diverses manifestacions pirotècniques, com la traca correguda, el castell de pals, la mini mascletà o el piromusical».

Cronològicament, la Gran Fira comença oficialment dissabte 30 de juny amb la cercavila inaugural, i la traca correguda, a càrrec de Reyes Martí, i amb el pregó que llegirà la periodista Carolina Ferré. Amb tot, els actes festius començaran esta nit amb preseleccions falleres que se celebraran als Jardins del Palau, «un espai que enguany es manté i es potencia amb activitats per a tots els públics, ja que a les esmentades preseleccions del cap de setmana se sumen activitats cada dia de la setmana, en horaris diversos i per a tots tipus de públic i edat».

«Un dels atractius de la Gran Fira serà, com sempre, els concerts de Vivers i, durant tots els caps de setmana, els espectacles pirotècnics», ha continuat Pere Fuset qui ha destacat, entre altres, el castell de Pals a l’antiga (de Nadal Martí, a la plaça de la Mare de Déu, el 7 juliol, a les 00.30 hores) i el correfoc (el 27 juliol, a les 23 hores).

Entre les novetats, destaquen, per exemple, una trobada de muixeranga i de dolçainers, que reforçaran la programació de folklore, o l’obertura d’un punt d’informació al Celler medieval de PROAVA (Promoció Alimentària de productes de Qualitat de la Comunitat Valenciana), que estarà obert al públic de dilluns a divendres de 10 a 14 hores.

Per últim, el regidor de Cultura Festiva, que ha invitat tothom a seguir les xarxes i visitar la web de la Gran Fira per coneixer tota la programació, en la seua majoria gratuites, ha reiterat el caràcter itinerant d’una Gran Fira de València que arriba amb espectacles infantils i d’adults a Russafa, Patraix, Orriols, Benimàmet, Ciutat Jardí, Torrefiel, Malilla, Benicalap, El Perellonet, Nou Moles, Benimaclet, Cabanyal – Canyamelar, Campanar, La Creu del Grau i La Raïosa.