Arriba a València el III Congrés sobre Agricultura Urbana i Periurbana, dedicat als Horts Urbans, organitzat amb la colaboració de la Regidoria de Parcs i Jardins. La regidora Pilar Soriano ha destacat el paper dels horts urbans «com a alternativa per a l’enfortiment de la sobirania alimentària de les ciutats». El Congrés se celebra al centre La Beneficència.

Tal com ha destacat la delegada, «actualment es disposa de grans avanços en el desenvolupament dels horts urbans, que han adquirit gran protagonisme tant en les principals capitals de l’Estat com en municipis més xicotets. A València –ha afirmat- estem treballant per liderar este moviment, donada la influència de la nostra històrica horta que envolta la ciutat».

El congrés tractarà sobre la restauració ecològica, el consum de recursos naturals, la salut i nutrició, la seguretat alimentària, l’educació ambiental, el desenvolupament i diversificació de l’economia local, o la participació ciutadana al voltant dels horts urbans i les ciutats. «Estem treballant per a enfortir el vincle de la ciutadania amb la terra i l’agricultura i per açò estem promovent canvis positius en els estils de vida a través de l’educació alimentària, integració familiar i veïnal, alimentació sana o sostenibilitat», ha explicat Soriano.

El I Congrés Estatal d’Agricultura Ecològica Urbana i Periurbana es va organitzar el 2011 a Elx (Alacant); i en 2014 es va realitzar el II Congrés Estatal d’Agricultura Urbana i Periurbana Ecològica en Utrera (Sevilla), sota el lema «Horts urbans, autoconsum i participació social». Estes iniciatives s’han multiplicat els últims anys i estan guanyant pes i importància. Per açò, s’observa la necessitat de posar en marxa un III Congrés d’Horts per tal d’actualitzar els coneixement en la matèria, amb l’objectiu principal de fomentar els projectes educatius i la visibilitat dels projectes agroecològics.

ORDENANÇA MUNICIPAL D’HORTS URBANS

La regidora de Parcs i Jardins, Pilar Soriano, que participarà en la jornada inaugural del congrés, presentarà la nova Ordenança Municipal d’Horts Urbans, que permet l’Ajuntament autoritzar la gestió dels espais municipals d’horts urbans.

Soriano ha explicat que el Consistori aporta l’espai i les infraestructures per a facilitar l’activitat, i la gestió es du a terme per part d’una entitat que haja presentat un projecte de gestió que entre dins dels paràmetres de la convocatòria. «El projecte de gestió es valora seguint criteris de viabilitat, formació en biodiversitat i agricultura ecològica, i incidència en el propi barri, perquè el vessant social i participatiu és un dels puntales del nostre projecte: aprendre junts, gaudir junts i intercanviar coneixements enforteix el tramat associatiu dels barris i és una eina perfecta per a tornar a conèixer als nostres veïns», en les seues paraules.