Els veïns de sis barris de València: La Seu, El Cabanyal, Aiora, Velluters, Orriols i Benicalap podran gaudir de l’òpera Bastià i Bastiana, de W.A Mozart, dins de la iniciativa municipal Cultura als barris i de la proposta interinstitucional Els Arts Volant, en la qual participa l’Ajuntament de València junt a la Generalitat i la Diputació de València. La regidora de Cultura, Glòria Tello, ha participat en la presentació d’esta proposta operística, que arriba als barris de la ciutat en un camió degudament condicionat, al costat del secretari autonòmic de Cultura, Albert Girona, la vicepresidenta de la Diputació, María Josep Picó, la presidenta del Patronat Palau dels Arts, Susana Lloret i el diputat de Cultura, Xavier Rius.

«Per segona vegada hem presentat un projecte interinstitucional fruit de la col·laboració entre la Conselleria de Cultura, la Diputació de València i l’Ajuntament de València, que ja iniciaren a València el passat any. Seguint el full de ruta de les polítiques que duem a terme des de la regidoria de Cultura des que va començar esta legislatura pretén, no solament descentralitzar i dignificar la cultura, sinó acostar-la a la ciutadania, generar igualtat entre els veïns i veïnes independentment del barri en el qual visquen o dels seus recursos econòmics, i omplir de cultura les places, els jardins i els carrers de la nostra ciutat».

Glòria Tello ha explicat que l’aportació de l’Ajuntament de València al projecte Les Arts Volant 2018 és de 105.000 euros, més altres 6.000 en concepte de contribució a les despeses de producció d’esta iniciativa forjada des del Palau dels Arts i que Albert Girona, secretari autonòmic,  ha entroncat amb una experiència històrica com la del Teatre la Barraca, codirigida per Federico García Lorca, “que també tenia per objectiu portar la cultura al poble». En este cas en lloc de teatre es tracta d’òpera, d’una obra de Mozart de la qual l’any passat ja van poder gaudir gratuïtament aproximadament 4.000 persones en quatre barris de València, segons ha explicat Glòria Tello.

VA SUPERAR TOTES LES EXPECTATIVES

«El projecte de Les Arts Volant acosta l’òpera a diferents espais de la ciutat. El passat any vam ser a quatre barris: La Xerea, Malva-rosa, Patraix i El Mercat, i enguany hem pogut incrementar a sis dins de nostre projecte Cultura als barris. Anirem a la Seu, Cabanyal, Aiora, Velluters, Orriols i Benicalap entre l’últim cap de setmana de setembre i el primer d’octubre», ha informat la regidora de Cultura després d’assenyalar que este projecte, a més dels valors abans assenyalats, «fomenta l’hàbit de consum d’espectacles culturals, i d’òpera en particular, i ompli la ciutat de cultura. L’experiència de l’any passat va superar totes les expectatives i ens va fer sentir-nos orgullosos de complir amb el nostre deure com a responsables de les polítiques culturals públiques»

Les funcions de Bastià i Bastiana, l’òpera que arribarà als barris de València pujada en un camió, començaran a les 22 hores els divendres i dissabtes, o a les 20 hores quan es programen en diumenge. «La intenció també és revertir eixa etiqueta minoritària i elitista que pot tindre l’òpera, en acostar-la a la ciutadania, en acostar-la a la gent i fomentar l’hàbit de consum d’una disciplina artística que no solament ens fa més lliures sinó que ens pot fer més feliços».

Glòria Tello ha elogiat «la gran qualitat professional i artística de l’espectacle operístic, adaptat al valencià, de W.A Mozart, Bastià i Bastiana, que és una producció del Palau dels Arts Reina Sofia, dirigida per Davide Livermore.