L’Ajuntament de València dona suport a la proposta llançada des de la Confederación Española de Cascos Históricos, COCAHI, i l’Associació de Comerciants del Centre Històric de València, perquè l’ONU declare el primer divendres de maig Dia Mundial dels Centres Històrics, amb el lema «Centres històrics, la mare de les ciutats».

El regidor de Comerç, Carlos Galiana, ha proclamat hui davant la façana principal de l’Ajuntament el Manifest en Defensa dels Centres Històrics, juntament amb el president de Comerços Centre Històric València, Rafael Torres García, i amb nombrosos regidors de la Corporació, de tots els grups polítics municipals. Tots ells han signat la petició a l’ONU, i han destacat la importància dels centres històrics com a «contenidor de tot allò que esdevé en la ciutat».

«Cal cuidar molt els centres històrics de les ciutats, ja que són els espais que identifiquen les ciutats, els que les fan diferents. Són l’àmbit on naix tot i on es manté tot», ha explicat el regidor Galiana. L’edil ha assegurat que «tot el comerç és benvingut, el gran i el xicotet, però –ha afegit- cal cuidar els centres i les seues especificitats com a un element diferenciador que, a més, també atrau el turisme».

En este sentit, Galiana ha destacat la responsabilitat del Govern municipal de potenciar campanyes de protecció i de suport, «com ja estem fent des de les regidories de Comerç i de Turisme, en la línia de la nostra acció de treball», i ha subratllat el seu suport a la proposta de les entitats impulsores «com a regidor i com a ciutadà».

Els portaveus de tots els grups polítics han signat la proposta i han participat en la campanya informativa, que s’ha desenvolupat davant la porta principal de l’Ajuntament. La ciutadania ha tingut ocasió de conèixer la iniciativa i sumar la seua signatura. El Manifest, que ha sigut llegit pel regidor Carlos Galiana i pel president de Comerços Centre Històric València, Rafael Torres García, inclou un decàleg de propostes dirigides tant a les administracions, especialment a les locals, com als agents «que treballen, viuen, visiten o acudeixen als centres històrics».

Entre les mesures plantejades, es destaca la necessitat que els ajuntaments «posen èmfasi en el desenvolupament integrat dels centres històrics, que s’incentive el desenvolupament de models innovadors de participació ciutadana, que es posen els mitjans necessaris, públics i privats, per captar les oportunitats urbanístiques, econòmiques, socials i culturals, o que es treballe per a aconseguir uns centres històrics amb alta càrrega residencial».

Així mateix, el text fa referència a aspectes com ara la preservació de les singularitats dels centres urbans, la millora de l’accessibilitat, i el consum sostenible. «En definitiva -conclou el manifest- que es promoga un canvi de paradigma urbà cap a l’adopció d’una Nova Agenda Urbana, alineada amb l’aprovada per l’ONU, que ha d’adoptar enfocaments de desenvolupament urbà i territorial sostenibles i integrats, centrats en les persones, que tinguen en compte l’edat i el gènere, mitjançant l’aplicació de polítiques conseqüents».