“Els onze centres municipals de servicis socials han viscut una setmana molt intensa pel que fa a les atencions relacionades amb la nova Renda d’Inclusió Social, que ha despertat molta expectació entre una bona part de la societat (vora 4.500 persones) que té necessitat d’accedir a eixe dret”. De fet, tal com ha explicat hui la regidora d’Igualtat i Polítiques Inclusives, Isabel Lozano, “a principis de la setmana s’han registrat fins a 1.000 atencions diàries”. Durant els dos últims dies ha baixat la mitjana, amb unes 800 atencions al dia. Concretament, ahir, la xifra de pesones ateses va ser 787.

La regidora de Servicis Socials, Consol Castillo, també s’ha fet ressò hui de la tasca desenvolupada als esmentats centres i ha agraït l’esforç i la dedicació dels treballadors i treballadores d’estos centres, encarregats de tramitar la Renda d’Inclusió Social “per a garantir que totes les persones tinguen cobertes les necessitats bàsiques”.

Amb eixe objectiu, fins ahir s’han comptabilitzat milers d’atencions, entre les quals destaquen les 646 que s’han dut a terme al Centre Municipal de Servicis Socials Salvador Allende, que dóna servici a un total de dotze barris (entre ells, Torrefiel, Orriols i Benicalap). Entre les xifres també destaquen les 187 atencions registrades el passat dimarts al centre de Sant Marcel·lí o les 130 que es dugueren a terme el dimecres a Campanar.

Les dos responsables municipals han informat d’este assumpte durant la visita que han realitzat, junt a la consellera d’Igualtat i Polítiques Inclusives, Mónica Oltra, per diversos Centres Municipals de Servicis Socials de la ciutat de València, (Campanar, Malva-rosa, Trafalgar, Natzaret i l’Olivereta) amb motiu de la Jornada de Portes Obertes celebrada dins de la campanya de la Generalitat “La quarta pota”.

Durant esta visita, la regidora de Servicis Socials, Consol Castillo, ha explicat que “una de les coses observades és el gran nivell de professionalitat de la gent que està al servici de la ciutadania per a millorar les seues condicions de vida”. “Pensem que valorar el treball dels servicis socials, i de com són eixe element fonamental que cal reconèixer i sobre el qual ha de fonamentar-se la societat de benestar és una responsabilitat que hem de dur endavant entre tots”. Per tant, ha conclòs, “des de l’Ajuntament de València volem valorar la labor dels treballadors i treballadores dels nostres centres municipals –tant treballadors socials com educadors i administratius– perquè són els que, de la mà de la ciutadania, treballen per la millora de la seua qualitat de vida”.