El Consell Rector de la Junta Central Fallera (JCF) ha aprovat este dilluns el compte general de l’organisme autònom municipal, amb el vot en contra dels grups de l’oposició, amb un saldo positiu de 34.157,28 euros. Els comptes, amb superàvit han estat marcats per l’augment de patrocinis, l’increment  d’inversió  per  als pirotècnics valencians, un notable increment de l’activitat de l’ens i l’augment de la cobertura oferida a les comissions respecte als drets d’autor  derivats per la celebració d’activitats musicals.

“El balanç econòmic de 2017 respon a una bona gestió, ja que finalitza amb un saldo positiu tot i el notable augment de l’activitat de JCF”, ha explicat el regidor de Cultura Festiva de l’Ajuntament de València i president de JCF, Pere Fuset. “Hem fet més que mai aprofitant al màxim els recursos. La bona gestió ens ha permés respondre a les activitats tradicionals de JCF i a totes les subvencions i premis atorgats a les falles i, a més, fer front a noves activitats i iniciatives com l’aposta pels esports, el foment de la cultura, la promoció del patrimoni, les juntes locals, les activitats juvenils i la difusió televisiva de la festa en àmbit estatal i internacional”, ha afirmat.

Els comptes, a banda del saldo positiu final, estan marcats per diverses apostes impulsades durant tot l’exercici, com ara l’increment de les retribucions econòmiques als professionals del sector pirotècnic per cada disparada, augmentant  de nou de 4.500 (en 2016) a 5.000 euros (en 2017) l’import que es va pagar per cada mascletà. També destaca l’increment anual de patrocinis en un 11,65 per cent, en passar dels 168.700 euros de l’any 2016 als 188.350 de 2017 (més de huit mil euros per damunt d’allò que s’havia pressupostat inicialment). Un increment que se suma al de l’any passat i que se situa ja en una xifra superior al 25 % en els tres anys del Govern de la Nau.

Entre les apostes realitzades al pressupost destaca també el conveni subscrit per segon any amb RTVE per tal de sumar a la tradicional retransmissió de la Nit de la Cremà que es feia fins al 2015 altres programes com la celebració d’ especials en directe, documentals i la retransmissió de diverses mascletades en els canals d’àmbit estatal i internacional. Una inversió que tot i imputar-se a la partida de la publicitat una vegada negociat el conveni, va rebre un increment del pressupost municipal per tal de no restar recursos a  Junta Central Fallera.

D’una altra banda, en 2017 també es va ampliar la cobertura de les comissions falleres en allò referent als drets d’autor  davant  la SGAE. JCF va assumir el pagament per les despeses per revetles i ambientacions musicals, que fins a eixe moment  havien d’abonar per llei les comissions falleres i que estava generant alguns problemes a les mateixes. Això va suposar un increment de la partida fins als 65.377,51 euros, pels 49.983 euros de 2016. A més a més la promoció de la festa s’ha incrementat a pesar de la contenció de la despesa gràcies a la implicació d’altres administracions, organismes com Turisme València i aportacions d’empreses com la que va permetre editar el llibre fotogràfic “La Festa dels Sentits”.

També es van regular d’acord amb la llei les ajudes als sectors per a l’organització de les preseleccions, passant del capítol IV al capítol II, i es varen assumir noves activitats, com ara la celebració de l’aniversari de la declaració de Patrimoni Immaterial, centrada en el món faller infantil;  la Trobada Juvenil celebrada a la Ciutat de l’Artista Faller o les mostres de Teatre i de Playback  de la Comunitat Valenciana. A més, els comptes també han reflectit un augment dels ingressos en l’Exposició del Ninot celebrada al Museu de les Ciències, en passar dels 69.543,4 euros de 2016 als 73.148,6 euros recaptats durant l’edició del 2017.