L’alcalde de Valencia, Joan Ribó, ha encapçalat una marxa de representants institucionals de l’àrea metropolitana de València (amb més de 30 alcaldes i alcaldesses) al Ministeri d’Hisenda per a exigir al Govern d’Espanya perquè s’incloga una dotació econòmica d’almenys 38 milions d’euros en els Pressupostos Generals de l’Estat de 2018 per a l’Autoritat de Transport Metropolità de València. Sota la premissa “No volem ser més que ningú, però tampoc menys que tots”, l’alcalde de València, Joan Ribó, ha encapçalat l’exigència al ministre d’Hisenda d’igualtat de tracte amb altres àrees de l’Estat.

Davant l’absència, un any més, de partides pressupostàries als PGE 2018, destinades a finançar el transport de l’àrea metropolitana de València, els alcaldes valencians han dit prou. Una delegació encapçalada per l’alcalde de València, Joan Ribó, s’ha desplaçat hui a Madrid en una marxa d’alcaldes fins al Ministeri d’Hisenda, on han fet lliurament d’una declaració institucional en favor del transport metropolità de València i la seua necessària i justa subvenció. “Estem ací per a manifestar la indignació de la tercera àrea metropolitana d’Espanya que, amb més de dos milions d’habitants, no té cap tipus d’ajuda de l’Estat quant al finançament del transport metropolità”, ha explicat Joan Ribó.

“Hem vingut per a exigir al ministre d’Hisenda que aporte els mínims recursos necessaris per a engegar una política metropolitana de mobilitat. València, la Comunitat Valenciana, sempre està a la cua pel que fa al finançament en els PGE, i estem farts de ser els últims de la fila”, ha afegit. L’alcalde ha assegurat que la situació del transport metropolità “és urgent i és imprescindible que el Ministeri d’Hisenda aporte els recursos que li demanem, d’igual manera que els aporta a Madrid, els aporta a Barcelona i els aporta a Canàries. Eixa és la reivindicació fonamental que plantegem”.

Han participat en l’acció també la directora gerente de l’Autoritat de Transport Metropolità de València (ATMV), María Pérez; i el director general d’Obres Públiques, Transport i Mobilitat de la Conselleria, Carlos Domingo.

Tal com s’arreplega en esta declaració, “la Comunitat Valenciana aspira sense èxit, des de 2002, a que l’Estat participe en el finançament del transport metropolità de València amb una aportació de 38 milions d’euros. Les raons han anat canviant, però el resultat sempre ha sigut el mateix”. Enfront d’altres àrees que disposen d’aportacions estatals des de fa anys per a realitzar un servei de mobilitat adequat a les necessitats de la ciutadania, l’àrea metropolitana de València “no ha percebut ni un euro del govern central des de fa dècades”; i el projecte dels Pressupostos Generals de l’Estat 2018 “perpetua” eixa absència de finançament.

I això, malgrat que l’any 2017, es va crear l’Autoritat de Transport Metropolità de València, i que des del govern valencià i des de municipis com l’Ajuntament de València s’ha reivindicat eixa partida pressupostària “en igualtat de condicions que altres àrees com ara Madrid, Canàries o Barcelona”, com se subratlla en la declaració presentada al Ministeri.

Tal com ha defensat l’alcalde de València, Joan Ribó, “els drets dels habitants de l’àrea metropolitana de València a accedir a uns serveis de transport són idèntics a les d’altres àrees espanyoles, però per a poder exercir-los de manera efectiva és imprescindible disposar de mitjans financers equivalents als d’altres sistemes de transport metropolità”. Cal tenir en compte que, de cara al pròxim any, els PGE preveuen de nou 0 euros per a València, mentre que Madrid o Barcelona rebran 126,9 i 109,3 milions d’euros, respectivament, o Canàries, que enguany quasi duplica l’aportació de l’any passat, amb 47 milions.

Després del lliurament de la Declaració en la seu del Ministeri d’Hisenda, la delegació d’alcaldes valencians encapçalada per Joan Ribó ha participat en una reunió amb els portaveus dels grups parlamentaris Socialista, d’Units Podem i de Compromís, del Congrés dels Diputats.