El regidor de Cultura Festiva, Pere Fuset, ha presentat les bases per a la contractació de les falles municipals de l’any 2019, que per tercer any consecutiu s’han consensuat amb el Gremi d’Artistes Fallers. Es mantenen els criteris exclusivament tècnics i artístics de selecció, la concepció de la falla com a art i element central de la festa i s’aposta per materials sostenibles. A més, el pressupost de les falles municipals augmentarà el pròxim any, arribant la gran a la xifra de 205.000 euros i la infantil als 28.500 euros.

“De cara a 2019 mantenim les mateixes bases que ja consensuem per a les Falles de 2017 i volem anar un poc més enllà. Volem continuar amb eixa filosofia de concebre la falla sobretot com a art, de despolititzar la seua elecció, apostar per materials sostenibles i anar més enllà també amb un increment bastant important respecte als últims anys en el pressupost de les falles municipals. D’esta manera la falla gran passarà dels 170.000 euros d’enguany als 205.000 euros per a l’any que ve i en el cas de la falla infantil passarà dels 25.000 euros fins als 28.500 euros”, ha explicat.

Fuset, que ha comparegut acompanyat per Ximo Esteve i José Ramón Espuig, del Gremi d’Artistes Fallers, ha explicat que s’incrementa en un 10% el pressupost destinat a cada falla, “però també hem considerat oportú que s’afegira una quantitat de 10.000 euros en concepte de grua – òbviament solament per a la falla gran- i també una part corresponent a aspectes complementaris com la decoració, que en el cas de la gran serà de 5.000 euros i en el de la infantil de 1.000 euros”.

El regidor ha recordat que les falles municipals les tria un jurat tècnic, no polític, format per representants del món artístic, faller i creatiu, en la constitució del qual s’haurà de procurar que hi haja paritat de gènere. Eixa fórmula s’empra des de 2016, en la convocatòria per a seleccionar les falles municipals que es van plantar en 2017, les primeres triades pel Govern de la Nau. Fuset ha recordat que eixes bases, que es mantenen, “són fruit del consens ambs els artistes fallers i volen servir per a donar exemple de selecció amb criteris artístics”.

Este sistema -ha recordat Fuset- va substituir el de la presentació d’esbossos per un procés de valoracions d’artistes, trajectòries i projectes. El regidor també s’ha referit al fet que eixes bases de 2016 van obrir la porta a equips multidisciplinars “però amb presència d’artistes fallers. Reivindiquem la figura de l’artista faller, perquè si volem Falles hem de valorar als nostres artistes coneixent els projectes per elles i ells mateixos”.

Pel que fa a l’increment pressupostari, ha recordat Fuset que “és el primer augment des de 2013” i que la quantia s’equipara a la de 2012, en el cas de la falla gran, i en el de la falla infantil, a la de 2011.

Tant Espuig com Esteve han donat suport als criteris arreplegats en estes bases de selecció, encara que el Mestre Major, Espuig, ha demanat que es continue augmentant en pròxims anys i Esteve ha parlat “d’equiparar progressivament la Falla municipal amb les falles de la Secció Especial”, per a garantir que la falla municipal atraga als millors artistes fallers.