Els primers Premis Caliu, organitzats per la regidora d’Igualtat i Polítiques Inclusives de l’Ajuntament de València en col·laboració amb Junta Central Fallera, han reconegut en el seu Primer premi a la falla “Invisibles” de la comissió Universitat Vella-Plaça del Patriarca pel seu treball de visibilització dels col·lectius exclosos, com són les persones migrants, persones sense recursos, persones sense llar, que viuen i conviuen a la nostra ciutat “encara que moltes vegades no els tinguem en compte, d’ací la importància d’este monument”, ha assenyalat la regidora Lozano. La falla rebrà una recompensa econòmica de 3.000 euros. L’artista faller del monument és Víctor Navarro.

 El Segon premi ha anat a la Falla “Somriu i actua” de la comissió Lepanto-Guillem de Castro i la seua creadora és l’artista Anna Ruíz. En este cas la protagonista del monument faller és una dona i “posa en valor la importància de les xarxes de solidaritat alhora que fuig, de manera explicita, dels estereotips de gènere”, ha explicat Lozano. En este cas, la comissió rebrà una gratificació econòmica de 2.000 euros.

El Tercer premi ha viatjat fins a la Falla “Sinopsis 2018” de la comissió Plaça de Jesús i de l’artista Ramón Solaz Gil. “Este monument aborda la xarxa neuronal com a metàfora de la vida social, en la qual totes les parts són necessàries i iguals, a més, aborda també la qüestió de la malatia mental”, ha explicat la regidora d’Igualtat. Este monument rebrà un premi de 1.000 euros en metàl·lic.

El Quart premi ha recaigut en la falla “Bullim pel bullyng. Podria ser el teu malson”, de la comissió Micer Rabasa-Poeta Maragall i obra dels artistes Amparo Ordaz i Juan Ruíz. Com el seu nom indica, esta falla tracta la xacra del bulling escolar “sensibilitzant no només als xiquets i xiquetes sinó també als pares i mares, en el sentit que els seus fills poden ser no només les víctimes sinó també aquells que exerceixen l’agressió”, ha detallat Lozano. Este premi està dotat amb 500 euros.

Finalment, la Falla “Low cost i l’ou cost” de la comissió Arrancapins, dissenyada i feta per la mateixa comissió, s’ha fet amb el Cinqué guardó d’esta primera edició dels premis Caliu. En este cas, el monument aborda diverses situacions d’injustícia social i de dèficit de drets fonamentals “com és la crisi de les persones refugiades, de les persones amb malaltia mental, la qüestió del dret a l’habitatge i altres desigualtats socioeconòmiques”, ha dit la regidora Lozano. Esta falla, com la del quart premi, rebrà una gratificació econòmica de 500 euros.

“Les Falles tenen un gran potencial per vehicular i per fer partícip a tota la ciutat dels valors d’igualtat, diversitat i convivència que volem promoure i visibilitzar des de l’Ajuntament”, ha exposat la regidora Isabel Lozano.

Els premis Caliu, convocats de manera inèdita i per primera vegada des de l’Ajuntament de València “tracten de reconèixer i premiar l’escenificació del principi d’igualtat de tracte i no discriminació per motiu de sexe, d’orientació sexual, identitat de gènere, ètnia, cultura, procedència, religió, creença, situació de pobresa, diversitat funcional o qualsevol altra causa, contribuint a la prevenció de la intolerància, l’odi o qualsevol forma de discriminació”, ha destacat la regidora Lozano.

El jurat ha estat composat per la regidora Isabel Lozano, com a presidenta, i Susana Gisbert Grifo, fiscal especialitzada en violència de gènere i escriptora; Maica Guaita, artista fallera; Julio de Gràcia, membre de LAMBDA i activista LGTBI, actor, i jurat del premi falles “Arc de Sant Martí” i Jesús Peris Llorca, president de l’ADEF i Filòleg.

CONDEMNA ALS ATACS HOMÒFOBS CONTRA DOS FALLES IGUALITÀRIES

“Condemnem els atacs homòfobs i contra la diversitat sexual i mostrem el nostre suport a les comissions afectades, les de República Argentina i Carrer de Dalt. Esta condemna representa el sentir majoritari de la societat valenciana. La intolerància de qualsevol tipus no té cabuda a la nostra ciutat ni a les nostres festes”.

“Estos dos monuments, com els reconeguts a través dels premis Caliu, són un exemple del compromís per la diversitat i la inclusió de les falles”, ha conclòs la regidora Lozano.