El regidor de Govern Interior de l’Ajuntament de València, Sergi Campillo, ha presentat el Pla de Formació Municipal de l’Ajuntament de València als sindicats en la Mesa de Formació, que s’ha aprovat per unanimitat. Es la primera vegada en la història que es presenta un pla detallat i amb objectius. “Des del Govern de Joan Ribó estem fent un gran esforç per dotar de major coherència la formació anual al nostre personal empleat. Tenim clar que la millora del rendiment a través de la formació és una necessitat davant de tots els canvis socials, culturals i tecnològics que vénen produint-se tan ràpidament a la societat. L’evolució de la tecnologia produeix necessitats i demandes de la ciutadania que requereixen una resposta de les administracions públiques, raó per la qual presentem hui este pla formatiu a totes les seccions sindicals”, ha declarat Campillo.

La formació del personal municipal és un dels elements més importants, a més, de la carrera professional dels empleats i empleades públiques de la Institució i de fet, serà un dels elements a puntuar en la carrera professional. En l’apartat “Àrea de  Coneixements” del Reglament de Carrera, s’estableix que la formació serà un criteri de valoració del “factor sis” de la Carrera (Desenvolupament de Coneixements). “Per a nosaltres la formació contínua del personal és un element fonamental i per això hem volgut que siga puntuable en la carrera professional”, ha dit Campillo.

El Pla s’estructura en les següents línies d’actuació: desenvolupament de competències bàsiques del lloc de treball; formació especialitzada per àrees funcionals; programa de formació d’habilitats directives i predirectives; formació de competències lingüístiques en valencià i altres idiomes; itineraris formatius per a la promoció i carrera professional, competències en cultura digital, formació específica per a personal reassignat a altres llocs de treball; fòrum obert de jornades i seminaris; i programes formatius proposats per les seccions sindicals.

Totes les accions formatives han sigut seleccionades a partir de les propostes realitzades pels anomenats prescriptors de formació de l’Ajuntament de València: responsables dels servicis municipals, personal avaluador de l’acompliment del treball del personal, les seccions sindicals, responsables de prevenció de riscos laborals i de salut laboral, responsables de l’oficina de suggeriments i reclamacions, el Gabinet de Normalització Lingüística, responsables de l’àrea econòmica i administrativa (intervenció i secretaries municipals) i finalment, la Coordinació General Tècnica d’Innovació Organitzativa i Gestió de Persones.

Com a resultat de totes les propostes, s’han determinat 228 accions formatives de 13 temàtiques diferents. A destacar, que el 25% del total correspon a noves tecnologies, el 19% formació específica a diferents col·lectius i el 13% d’idiomes. A destacar també l’itinerari formatiu en temes d’igualtat de gènere, que s’ha fet en col·laboració amb la Regidoria d’Igualtat i Polítiques Inclusives de la regidora Isabel Lozano. “Estem molt contents de poder aprofundir en formació en temes d’igualtat perquè tot el personal tinga eines per acabar amb la discriminació de gènere”, ha destacat Campillo.

A més, i com a novetat, este pla permetrà planificar i fer una distribució més adequada la formació al llarg de l’any i no com abans, que es feia sempre en dos convocatòries al llarg de l’any, el que provocava que ens molts servicis hi haguera una minva molt important de personal durant les setmanes que duraven els cursos, així com distribuir millor la formació per tots els espais municipals aprofitables.

El Pla formatiu també disposa de criteris que homogeneïtzen les condicions de la impartició, a falta que s’aprove enguany un Reglament de Formació de l’Ajuntament de València. És a dir, inscripció mínima d’alumnes a un curs, els múltiples conceptes que conformen els costos d’una acció formativa, o el que ha estat més determinant, tindre de tarifes docents que diferencien entre el formador intern i el proveïdor extern de formació.

Finalment, el Pla de Formació conté un apartat específic sobre avaluació final dels cursos per part de l’alumnat per comprovar que el curs ha sigut aprofitat amb efectivitat per part del personal de l’Ajuntament de València.