L’Ajuntament de València, que ha demanat un crèdit de 25 milions d’euros per fer front a inversions i despeses (les quals s’haurien d’abonar amb el romanent de tresoreria del pressupost de 2017) mantindrà esta operació financiera “fins que el ministre d’Hisenda, Cristóbal Montoro, complisca el seu compromís de facilitar que les entitats locals puguen usar eixe superàvit”. Així ho ha explicat hui l’alcalde de València, Joan Ribó, que s’ha mostrat “previngut” davant l’anunci d’un decret llei, reivindicat per tots els municipis espanyols, per permetre que els ajuntaments puguen fer ús d’eixos diners, una acció que sense eixa norma haurà d’esperar l’aprovació dels Pressupostos Generals de l’Estat.

L’alcalde Joan Ribó ha manifestat “que el ministre Cristóbal Montoro ja ha fet altres promeses similars però mai s’han complit”. De fet, ha recordat, “l’any passat ja va anunciar una mesura similar però, fins setembre, no poguérem fer ús del romanent, la qual cosa ha condicionat el nivell d’execució del pressupost”.

“Per això, perquè preferim ser previnguts, nosaltres anem a continuar amb la demanda d’un crèdit pont que, amb unes condicions financeres que podem afrontar, ens permetrà, a més de fer inversions, pagar una sèrie d’expropiacions que d’altra manera es veurien agreujades amb un 7% per la demora del pagament”. Amb tot, Joan Ribó ha assegurat que si la promesa de Cristóbal Montoro es compleix, l’Ajuntament estudiarà cancel·lar eixe crèdit que, com el seu nom indica, és un pont fins que es puga disposar del superàvit de 2017.

Pel que fa a la destinació dels diners del romanent de tresoreria, el primer edil ha destacat que eixe “és un altre tema important que hui l’Ajuntament reivindica a la Federació Espanyola de Municipis i Províncies (FEMP)”. Segons l’Estat, esta quantitat només es pot dedicar a pagar deute o a inversions financerament sostenibles “però hi ha despeses que no estan contemplades en estos conceptes i son molt bàsiques, com ara les destinades a pal·liar la pobresa energètica”, ha explicat davant les preguntes dels periodistes que s’han acostat a l’hemicicle, on l’alcalde ha rebut un grup d’alumnat Erasmus.

En referència a l’anunci de Montoro, l’alcalde ha conclòs: “benvingut siga que s’accepte la reivindicació que hem firmat tots els alcaldes en la Federació Espanyola de Municipis i Províncies, però amb els antecedents fallits de Montoro, més val ser previnguts”.

Precisament, des del Ple de la FEMP, que se celebra hui a Madrid i on participa el regidor d’Hisenda de l’Ajuntament de València, Ramón Vilar, també ha apuntat que estarà pendent perquè el govern de l’Estat complisca les seues promeses “en els termes anunciats”. A més, ha reiterat que el reivindicat decret llei “a més d’afavorir la reinversió del superàvit ha de flexibilitzar i ampliar els criteris de la destinació a què es poden aplicar”. Per últim, com a responsable d’Hisenda ha corroborat que l’Ajuntament mantindrà la negociació amb la FEMP i amb el mercat financer per a fer front a les despeses necessàries.