L’Ajuntament ha publicat el ban de Falles, que entrarà en vigor el dia 1 de març a les 9 hores i deixarà d’estar-ho a les 19 hores del dia 20 de març. A més de regular el desenvolupament de la festa en aspectes com ara els aparcaments, restriccions a la circulació, venda al carrer, vies d’evacuació, sanitat, seguretat o ocupació del domini públic, este ban recorda en les seues indicacions complementàries que “la festa de les Falles és una festa popular del conjunt de les valencianes i valencians, declarada Patrimoni Immaterial de la Humanitat. Una festa històricament compromesa amb els valors de la igualtat, el respecte i la pluralitat, a més d’una oportunitat on any rere any el poble valencià, mitjançant l’art i l’enginy, la sàtira i el foc, ha denunciat les desigualtats existents en la societat”.

 L’Ajuntament ha fet públic el ban, signat per l’alcalde, Joan Ribó, on s’informa als ciutadans i ciutadanes d’aquells aspectes de la vida quotidiana a València que es voran afectats per la celebració de les Falles 2018. “És un ban que regula la festa en el carrer durant tot el mes de març i que incidix en aspectes com ara l’ocupació del domini públic, la sanitat, la seguretat, els aparcaments i uns altres que cal reforçar per a facilitar una major convivència entre el conjunt de la ciutadania, siga la que siga la manera en què participen en la festa”, segons ha assenyalat el regidor de Cultura Festiva, Pere Fuset.

Este ban és fruït d’una ronda  de converses durant els últims mesos (a les comissions falleres se’ls va avançar el darrer mes de novembre) amb diversos agents del món faller, entre els quals hi ha les agrupacions, els sectors i les federacions d’Especial i de Primera A, així com amb representants de diversos col·lectius veïnals, de comerciants, d’hostalers i consumidors. Inclou en 2018 alguna novetat com ara l’ampliació en dos dies de la suspensió del servici d’estacionament regulat, que començarà a les 9 hores del dia 12 de març i es perllongarà fins a les 19 hores del dia 20 de març en tot el terme municipal. Amb el ban de Falles  “es pretén afavorir eixa imprescindible i necessària convivència entre els fallers i falleres i la resta de veïnat, perquè totes i tots estem convidats a viure la festa i totes i tots formem part de la ciutadania de València”, ha assegurat Fuset.

Al  ban  de Falles 2018, que està fet amb les aportacions de diverses regidories implicades, es fixen les restriccions a la circulació en la ciutat de València, com les que afecten al perímetre del centre urbà més pròxim al lloc de les disparades de les mascletades, on quedarà tallada la circulació des de les 12 hores i fins a una hora després de la disparada.

Es fixen també les condicions de càrrega i descàrrega, amb un capítol especial per a la càrrega i descàrrega de material pirotècnic, i les que regiran durant actes fallers com el lliurament de premis, l’encesa de la il·luminació de les falles Sueca-Literat Azorín i Cuba-Literat Azorin o l’Ofrena.

Un altre apartat està dedicat als requeriments especials de seguretat com a vies d’emergència, vies d’evacuació i vies lliures d’obstacles, amb zones especialment afectades per este tipus de disposicions com són la Plaça de l’Ajuntament o Russafa. S’inclouen igualment disposicions relatives a zona d’aparcament de vehicles autoritzats, prohibició d’estacionament de camions, ubicació de la zona d’estacionament d’autobusos turístics en l’Albereda, Tres Forques i l’avinguda d’Antonio Ferrandis, o disposicions sobre reserva d’espais per a persones amb mobilitat reduïda.

COMITIVES I MERCATS EXTRAORDINARIS

També es regulen les comitives i desfilades i es restringix l’obertura de rases entre el 10 i el 19 de març i s’establixen les mesures d’accessibilitat dels mitjans d’auxili extern, amb un apartat dedicat al trasllat i recollida de peces dels monuments fallers, un altre per a carpes, un de relatiu a les revetles i un més sobre il·luminació i adorns de carrers.

Com ja és tradicional, un altre apartat d’este ban està dedicat a les instal·lacions en el carrer, com ara parades de bunyols i masses fregides, artesania i venda i consum d’aliments. En tots eixos casos inclou mesures, normes d’etiquetatge, garanties sanitàries i de manipulació o documentació exigida.

Un altre apartat fixa la normativa vigent sobre protecció de l’arbrat, jardins, instal·lacions de servicis públics, monuments i elements arquitectònics rellevants i s’inclou una disposició sobre mercats extraordinaris on es diu que la celebració del mercat extraordinari del carrer Pelai i “qualsevol altre que resulte incompatible amb el desenvolupament de les Falles se suspén fins el final de les festes”.

La part final està dedicada a les sancions que podran imposar-se per infraccions denunciades i tramitades, “de conformitat amb la norma jurídica que siga aplicable en cada cas”. Així mateix s’especifica que la Policia Local podrà procedir, com a mesura provisional, “al decomís o retirada de qualsevol tipus de material, instal·lacions o béns mobles, amb requeriment previ a les persones interessades sempre que siga possible.”