L’alcalde de València, Joan Ribó, ha firmat amb el president de la Generalitat Valenciana, Ximo Puig, el conveni de col·laboració interinstitucional per a la formació de la Policia Local de València per a previndre i combatre els delictes d’odi. Ribó ha fet una defensa dels valors de la democràcia i ha alertat del “risc de fractura social” que comporten les actituds de discriminació ètnica, de gènere, religiosa, cultural, per l’orientació sexual, i davant la diversitat.

“Que l’aporofòbia (fòbia a les persones pobres o desfavorides) siga una realitat en la nostra societat comporta un important risc de fractura social”, ha afirmat Ribó. “Este tipus de prejuís i conductes discriminatòries conduïxen a l’odi i a actituds violentes i delictives que no podem consentir: no tenen cabuda a València i, per això, hem d’atallar-les, preparar-nos per a plantar cara i defendre’ns d’estos delictes amb els valors que caracteritzen a la nostra societat, com la llibertat, la formació, l’acció preventiva i el compliment de la llei”. L’alcalde ha defés la responsabilitat dels poders públics “de contrarestar i combatre” estos fenòmens d’odi “i qualsevol discriminació que tinga a veure amb la identitat pròpia de les persones”.

Ribó ha subratllat la importància de “conéixer, tipificar, detectar i saber fer front a este tipus de delictes, una tasca –ha assegurat- en la que adquirixen una rellevància especial les institucions, a través de figures com els agents d’igualtat, o els diferents cossos i forces policials. I també, per descomptat, les policies locals que, com en el cas de València, ja estan sent formades contra un tipus de manifestacions i conductes delictives totalment inadmissibles i pertorbadores de la convivència en pau i llibertat”.

L’acte de la firma de l’acord ha comptat amb la presència de la vicepresidenta del Consell i consellera d’Igualtat i Polítiques Inclusives, Mónica Oltra, el director de l’Agència de Seguretat i Resposta a les Emergències, Josep Maria Àngel, i la regidora de Protecció Ciutadana, Anaïs Menguzzato. El conveni ha sigut firmat amb la Generalitat a través de l’IVASPE (Institut Valencià de Seguretat Pública), amb la finalitat d’homologar el curs de formació en delictes d’odi per als membres de la Policia Local de València, en el marc del programa formatiu TAHCLE de l’Organització per a la Seguretat i Cooperació a Europa (OSCE). La Policia Local de València ha sigut seleccionada per la pròpia OSCE per a rebre esta formació.

Després de la rúbrica del document, Joan Ribó ha assegurat que amb això, la Policia Local ha de rebre “una formació adequada i de qualitat que contribuirà decisivament perquè esta forma de delinqüència no guanye terreny en la societat valenciana i reba la resposta policial adequada”. “Ni l’aporofòbia, ni la xenofòbia, ni l’homofòbia, ni moltes altres fòbies que impliquen a rebuig o aversió al diferent són ben acollides per la gran majoria de valencians i valencianes, ni poden tindre cabuda entre nosaltres. Ni els actes de violència poden quedar impunes. Perquè estes conductes porten a un odi sobre el qual res es pot construir”, ha conclòs el primer edil.