L’alcalde de València ha reclamat este matí que les administracions competents en matèria de turisme elaboren una norma que permeta una convivència saludable que evite l’expulsió dels veïns dels barris, “perquè estiguen vius i no es convertisquen en parcs temàtics”. En la seua intervenció d’obertura de la jornada de debat celebrada en Fira València i organitzada per la Confederació d’Empreses Turístiques, ha defensat la necessitat de regular els apartamientos turístics i la creació d’una taxa per a tot ells, que permeta controlar els infractors i millorar els servicis municipals que s’ofereixen als qui visiten la ciutat.

“Les federacions empresarials, les associacions ciutadanes, els sindicats i les institucions tenim l’obligació d’establir un model turístic que conjugue la convivència entre tots els actors que comparteixen el mateix espai per a viure, per a realitzar la seua activitat empresarial o per a visitar i compartir els nostres costums i formes de viure”, ha afirmat  l’alcalde de València, Joan Ribó, en les Jornades sobre Turisme, organitzades per la Confederació d’Empreses Turístiques de la Comunitat Valenciana, un fòrum per a debatre sobre el present i el futur del turisme en la nostra ciutat.

Ribó s’ha referit a la necessitat que les administracions amb competències en matèria turística regulen els apartaments turístics sota quatre pilars fonamentals: el respecte a la convivència amb el veïnat, evitar la saturació d’alguns districtes per a impedir que s’expulse la població pròpia, controlar que s’oferisca un servici de qualitat i el compliment de les obligacions tributàries. “Reclame una norma que permeta una convivència saludable amb el veïnat i que els nostres barris estiguen vius i no acaben convertint-se en parcs temàtics”, ha afirmat Ribó.

En este fòrum celebrat a Fira València en el qual s’han abordat aspectes com ara l’intrusisme i les seues conseqüències, la ciberseguretat en turisme o el Pla d’Actuació de València Turisme, l’alcalde de la ciutat s’ha mostrat “segur” que “el projecte de Llei Valenciana del Turisme, en tramitació a els Corts, aconseguirà complir els anteriors objectius, a més de l’equilibri necessari en el sector”.

L’alcalde s’ha pronunciat a favor de l’establiment d’una taxa per a tots els allotjaments turístics. “És un instrument de control dels allotjaments il·legals que permetrà comptar amb un cens dels quals sí contribueixen, i els que no ho fan hauran de ser inspeccionats i sancionats”. D’altra banda, ha afegit, “els recursos que es generen amb esta taxa podran destinar-se a sufragar els servicis públics que utilitzen els turistes i que oferim els ajuntaments: neteja, seguretat, manteniment de les platges…”

Ha defensat Ribó les noves polítiques “en les quals no ens dediquem a construir grans infraestructures, sinó a dissenyar espais per a viure, per a experimentar la ciutat. Gaudir de l’experiència de viure la ciutat, amb els seus habitants, és el nostre repte en l’àmbit turístic”.