Arran de les declaracions d’ahir a l’Audiència Nacional de l’exdirigent del Partit Popular de la Comunitat Valenciana, Ricardo Costa, el Ple municipal de l’Ajuntament de València ha aprovat una moció d’urgència perquè Francisco Camps deixe el seu càrrec al Consell Jurídic Consultiu. A més, esta moció demana que s’establisquen les mesures per a la recuperació dels diners desviats en casos de corrupció i s’insta a les Corts Valencianes a generar mecanismes de retirada de la condició d’expresidents “quan es posen en risc la dignitat i l’honorabilitat de les institucions valencianes”.

“En estos moments d’una gravetat tan extrema per la confirmació i les confessions de la corrupció del passat, és imprescindible que l’Ajuntament de València prenga una posició clara en defensa de la legalitat i en contra de la corrupció. Hem de donar una resposta ràpida a eixa situació”, ha exposat abans del Ple l’alcalde Joan Ribó, que ha proposat esta moció d’urgència. Una moció plantejada en un primer moment com a declaració institucional, però davant l’oposició del PP al Ple, s’ha optat per aprovar-la d’urgència amb els vots a favor dels grups municipals que conformen el Govern de la Nau i de Ciutadans, i els vots en contra del PP, unes votacions que també han coincidit en la declaració d’urgència d’esta moció que ha sigut defesa pel regidor Pere Fuset (Compromís).

La moció aprovada insta així a Francisco Camps a renunciar tant com a membre del Consell Jurídic Consultiu, com a la resta de disposicions regulades en la Llei de l’Estatut d’Expresidents, “per haver incorregut en actes i comportaments que no es corresponen amb la necessària dignitat de la institució”. Esta llei de la Generalitat Valenciana disposa, entre altres qüestions, la pertinença al Consell Jurídic Consultiu per un període de 15 anys a les persones que hagen ostentat la Presidència de la Generalitat.

A més, davant la inexistència de cap mecanisme “per tal de poder retirar la condició honorífica d’expresident a aquelles persones que han incorregut en actes o comportaments impropis d’esta condició”, el Ple municipal també demana a les Corts Valencianes millorar eixa llei de per tal de regular mecanismes de retirada d’esta condició. La moció, com ha apuntat l’alcalde, coincideix amb altres mocions semblants que hui també s’han presentat als ajuntaments d’Alacant i de Castelló, quan demà fa dos anys del començament de l’operació policial coneguda com Taula.