L’Ajuntament de València ha estalviat 4.629.727,31 euros en energia entre els anys 2014 i 2017, el que suposa un 23,29% menys en el consum total d’electricitat, gràcies a les mesures d’eficiència energètica implementades en este temps que han reduït la despesa d’energia per al funcionament dels servicis municipals i de la il·luminació pública dels 85.276.764 kW/h consumits en el 2014 als 64.672.814 de 2017.

 Desglossat per espais, l’electricitat de les dependències municipals ha suposat una baixada entre el mateix període d’1.071.454,97 euros, el que implica un descens del 19,17% del consum. Pel que fa a l’electricitat en escoles, s’ha baixat el consum en 234.727,20 euros, quantitat que representa un 15,16% menys. Finalment, l’electricitat de l’enllumenat públic ha baixat en 3.323.545,14 euros en este període, un 26,1% menor que la de 2014.

Així, el regidor de Govern Interior, Sergi Campillo, ha explicat que “accions com el pla d’apagat que es va posar marxa en el mes de desembre de 2015 com a primera mesura d’estalvi en l’enllumenat públic, o l’auditoria energètica als edificis municipals de principis del 2016, que ens ha permès identificar els espais municipals més consumidors, així com el procés d’eficiència energètica que impulsa solucions d’estalvi energètic en enllumenat públic ens ha ajudat a establir les mesures i prioritats més oportunes per a avançar cap a una reducció del consum i un model de consum energètic més sostenible”.

L’estalvi energètic serà més accentuat cap al 2018, ja que este és el primer any on es veuran els efectes tan positius del projecte finançat a càrrec d’un crèdit de l’IDAE, que s’ha acabat d’executar fa escasses setmanes. “Amb este projecte d’estalvi i eficiència energètica volem transmetre que este equip de govern és conscient de la necessitat d’estalviar per molts motius: per dedicar els diners a altres partides pressupostàries més necessàries, per reduir la contaminació lumínica dels nostres carrers, per lluitar contra el canvi climàtic i també, per ser exemplars en l’ús dels diners públics de la ciutadania”, ha declarat el regidor de Govern Interior.

OBJECTIU: CERTIFICACIÓ ENERGÈTICA A TOTS ELS EDIFICIS MUNICIPALS

La Regidoria de Govern Interior està desenvolupant un pla per a aconseguir la certificació energètica de tots els edificis municipals i col·legis, “un objectiu primordial com a mesura d’estalvi energètic i per la lluita contra el canvi climàtic”, afirma Campillo. A dia de hui s’han certificat un total de 287 edificis municipals, entre els quals hi destaquen 29 biblioteques, 47 Centres Municipals de Persones Majors i 86 col·legis. “Encara queden alguns per certificar, però hem fet un salt importantíssim en este aspecte”, ha declarat Campillo.

El regidor ha dit també que l’Ajuntament “està reinvertint part d’estos estalvis energètics en més intervencions d’enllumenat públic, en la consecució de la certificació energètica dels edificis i en la substitució de lluminàries en edificis municipals”.