L’Ajuntament de València aprovarà en el pròxim Ple una moció per a bonificar al 95% la quota de l’IBI rústic a València, tal i com han anunciat este matí la regidora d’Agricultura i Horta de València, Consol Castillo, i el regidor d’Hisenda.

Per a la concessió de la reducció de l’impost s’hauran d’acomplir una sèrie de condicions: ser el propietari o propietària i presentar una declaració responsable on es garantisca, sota la seua responsabilitat, que la terra està en producció i que percep rendes agrícoles derivades de les mateixes. A més haurà de donar l’autorització per a consultar les dades fiscals en Hisenda a l’efecte de garantir l’obtenció de rendiments econòmics procedents d’activitats agràries.

Podran accedir a l’esmentada bonificació els immobles rústics en els quals es desenvolupen activitats primàries de caràcter agrícola que siguen declarades d’especial interès o utilitat municipal per concórrer circumstàncies socials, culturals, històrico-artístiques o de foment de l’ocupació.

La regidora Castillo ha dit que amb esta bonificació “queda de manifest l’aposta de l’Ajuntament de València per promoure l’horta com una activitat agrícola, econòmica i rendible. Esta ajuda serveix per incentivar una activitat, com és l’agrària, que té un valor social i cultural que s’ha de valorar des de les administracions, tal i com estem fent des de la Regidoria amb la recent posada en marxa de la iniciativa ‘Sense mans’, que pretén dinamitzar l’horta a través d’iniciatives com el banc de terres, una de les moltes mesures que la Delegació vol implementar perquè els  llauradors i llauradores puguen viure dignament”.

Castillo ha destacat les iniciatives mampreses des de la delegació d’Agricultura i Horta, “que s’enfoquen a dignificar la vida del llaurador, front a l’oblit a què se’l va sotmetre en l’anterior govern municipal”. De fet, la regidora ha considerat “inaudit que després de 24 anys sense aplicar cap mesura en este sentit, el Partit Popular vulga presentar en el Ple de demà una moció per a reduir el mòdul en la declaració de l’IRPF. El primer que hauria d’aprendre l’oposició és que este impost és de competència estatal, per la qual cosa convide a la bancada popular a alçar el telèfon i, si el ministre Montoro els l’agafa, aplicar eixa reducció de l’IRPF en tot el territori espanyol. No té cap sentit demanar-ho a este govern municipal, quan la competència és estatal”.