El regidor de Cultura Festiva de l’Ajuntament de València, Pere Fuset, ha fet un balanç molt positiu de totes les celebracions i activitats programades durant tot el Nadal a la nostra ciutat. “La gran resposta de la ciutadania ha demostrat que la programació nadalenca que un any més hem dissenyat des del govern de Joan Ribó dóna resposta al que mereixem els valencians i les valencianes, un Nadal digne que se suma a altres festes de la ciutat com a motor cultural, econòmic i social”, ha afirmat.

La modernització del model de Cavalcada de Reis ha obtingut una gran resposta ciutadana, amb 100.000 persones als carrers i places de València disfrutant d’un espectacle on s’han potenciat els elements valencians, la teatralitat, la tematització i la presència de grups teatrals i d’animació professional. “Hem consolidat un model de cavalcada molt més modern i àgil on potenciem elements tradicionals del patrimoni cultural festiu valencià, com ara els gegants i els cabuts de personatges històrics valencians i nous elements com l’estrella d’Orient, present ja l’any passat, o la carrossa de la Bústia Reial, que hem incorporat enguany juntament amb els personatges del patge Miquel i la missatgera Caterina, que durant tot el Nadal ha arreplegat les cartes de les xiquetes i els xiquets valencians per molts barris i pobles de la ciutat.

Un dia abans de la celebració de la Cavalcada de Reis es van tancar les portes d’un nou certamen d’Expojove, centrat en valors pels quals València és notícia i un referent molt positiu al món, els de l’alimentació sostenible i saludable. 100.927 persones l’han visitat enguany, una xifra rècord que inclou les 12.264 visites en grups i les 11.127 d’integrants de comissions falleres. “Estem consolidant Expojove com a oferta lúdica atractiva per a la infantesa i la joventut, amb una major tematització (enguany també centrada en l’alimentació saludable i sostenible) i una major implicació de les entitats participants en la tematització i l’esperit de la fira”, ha explicat Fuset.

Un altra celebració clau de Nadal és la festa de les campanades de Cap d’Any, amb què les valencianes i els valencians poden acomiadar l’any i donar la benvinguda a un nou any amb una festa plena de música, llum i pirotècnia amb protagonisme per a professionals valencians i amb una nova gran resposta de públic, amb una estimació de vora 50.000 persones al llarg de tota la nit i una mitjana d’almenys 35.000 persones en cada moment de la celebració, abans, durant i després de les campanades.

“Les noves iniciatives dutes a terme durant este mandat, com ara la mateixa festa de les campanades de Cap d’Any o la visita de la Bústia Reial a diferents punts de la ciutat permeten complementar l’oferta comercial i turística de València, dotant-la de nous atractius per a la ciutadania i per qui ens visita”, ha explicat Fuset, qui també ha destacat la col·laboració entre les diverses regidories de l’Ajuntament de València i amb l’Associació de Comerciants del Centre Històric. “El suport al xicotet comerç el considerem fonamental i estem convençuts que la nostra aposta per portar l’ornamentació i les activitats nadalenques a molts barris i pobles, abastant tota la ciutat ajuda a la generació de pols d’atracció que dinamitzen l’activitat comercial, cultural i social per tots els racons de València”, ha afegit.

El regidor ha recordat que enguany, per primera vegada, s’ha editat un fullet informatiu amb tota la programació d’activitats nadalenques que ha permés apropar a la ciutadania informació d’activitats molt diverses, com ara la presència de cors per molts barris de la ciutat acostant les tradicionals nadales valencianes als veïns i veïnes de València, així com altres actuacions musicals, com ara el Cant de la Sibil·la.

A més, el fullet, amb 40.000 exemplars repartits, ha indicat els diversos punts d’ornamentació nadalenca, que enguany han tornat a incrementar-se portant, per exemple, arbres de Nadal als barris dels Orriols, Abastos i Sant Marcel·lí. També ha informat sobre els betlems als barris, participants als concursos de la Junta Central Fallera i de la Setmana Santa Marinera, i sobre el betlems municipals de la Plaça de la Reina i al Saló de Cristall, per on enguany han passat més de 23.600 persones.

“Este govern municipal ha demostrat la seua aposta per diversificar, actualitzar i consolidar una oferta d’activitats nadalenques que potencien la singularitat de la ciutat de València i les tradicions nadalenques valencianes, així com tots els elements culturals associats a estes festes”, ha destacat Fuset, per a qui “amb totes estes activitats potenciem alhora la nostra ciutat com a destinació turística, d’oci i de comerç també en Nadal”. A més, ha afegit per acabar que “la gran resposta ciutadana és el millor balanç que es pot fer del Nadal valencià que acabem de disfrutar”.