La ciutat de València es prepara per a la campanya de Nadal. L’Ajuntament ja hi ha disposat l’ornamentació de diferents espais en els barris i pobles de València, de cara a la pròxima campanya comercial, cultural, lúdica i de convivència. Esta mateixa vesprada, l’alcalde, Joan Ribó, amb el regidor de Cultura Festiva i president de la Junta Central Fallera, Pere Fuset, i les Falleres Majors de València 2018, assistiran a l’encesa de les llums i de l’arbre de Nadal de la plaça de l’Ajuntament. A més, des de hui ja es pot visitar el Betlem artesanal instal·lat en el Saló de Cristalls Municipal.

L’alcalde de València, Joan Ribó, el regidor de Cultura Festiva, Pere Fuset, i les Falleres Majors de València 2018, Rosada Gil i Daniela Gómez, assistiren a l’acte d’encesa de les llums i de l’arbre de Nadal de la plaça de l’Ajuntament, acte que suposa l’inici de la campanya comercial, lúdica i cultural de Nadal 2017. Abans, visitaren el Betlem artesanal que, per tercer any consecutiu, s’ha instal·lat en el Saló de Cristalls de l’Ajuntament, realitzat per l’equip dirigit pel mestre betlemista Miguel Puchalt, juntament amb Gonzalo Mateu, i membres de l’Associació de Betlemistas de València.

Com en els últims exercicis, des de la Regidoria de Cultura Festiva s’ha volgut estendre l’ornamentació nadalenca per tota la ciutat. Per tercer any consecutiu hi haurà una descentralització de l’ornamentació i la il·luminació nadalenques per a reforçar l’activitat comercial en diversos barris i pobles de la ciutat “i incidir en l’aposta del govern municipal per a donar protagonisme a tots els districtes de València”, segons ha dit l’alcalde, qui ha destacat “la coordinació d’un ampli programa de cara a estes festes, tant entre les diferents regidories i entitats de la ciutat, com entre els barris”. La principal novetat d’enguany quant a l’ornamentació és l’increment d’arbres de Nadal als barris com a complement al tradicional arbre de Nadal de la plaça de l’Ajuntament. Dels 6 dels últims dos anys, enguany se n’instal·laran 9, al sumar els barris d’Orriols, Sant Marcel·lí i Abastos als emplaçaments que els dos últims anys ja han tingut arbre de Nadal (les places de Patraix, Campanar, Benimaclet, Sant Valeri (Russafa), la Creu del Canyamelar i Doctor Collado (en Ciutat Vella).

Quant a la il·luminació nadalenca, enguany s’incrementa la de la façana consistorial, mentres que en la plaça es disposarà una il·luminació lateral en bàculs. I l’arbre central serà transitable en el seu interior per primera vegada. “Estes novetats se sumen a la decisió l’any passat d’estendre la il·luminació de Nadal a tots els districtes i pobles de la ciutat, que ja van comptar almenys amb un cartell lluminós per a felicitar les festes o una cortina de llums de tecnologia LED”, ha recordat el regidor.

BETLEM ARTESANAL

Quant al betlem, presenta més de 300 figures humanes, 250 animals i més de 400 complements artesanals (cistelles, gerres, palmeres, ferramentes de fuster i ferrer, carros, fonts, etc.), totes elles propietat de l’Associació de Betlemistes de València, així com d’una col·lecció particular que les ha cedides per a l’ocasió. S’ha buscat una representació naturalista de la fauna i flora de l’època, així com dels edificis nabateus de Petra excavats en la roca (el Tresor i la Tomba de l’Urna). Quant a les figures exposades, són obra de 17 escultors: Ángela Tripi (Itàlia) i José Mayo (Espanya), ambdós amb premis internacionals; Germans Cerrada, Guadalupe de Guzmán, Montserrat Ribes, Daniel Alcàntera, Francisco Javier Guilloto, Higinio Martínez, Carlos Delgado, Nicolás Almansa, Artesania Griñán, José Joaquín Pérez, Germans Castells i els valencians Enrique Villagrasa i Enrique Garcés; a més de l’italià Landi i el colombià Dagoberto Pineda.

El regidor de Cultura Festiva de l’Ajuntament de València, Pere Fuset, ha volgut destacar “l’aposta de l’Ajuntament de València per a potenciar la tradició betlemística valenciana amb esta tercera edició del betlem monumental”. “Esperem que esta tercera edició del betlem tinga un èxit de visitants semblant al de l’any passat, que confirma l’interés dels valencians i valencianes per esta pràctica artística”, ha declarat Fuset, que ha afegit que “el betlem de la Casa Consistorial complementa el de la plaça de la Reina, fet pel Gremi d’Artistes Fallers a grandària natural, que restauràrem l’any passat ampliant amb noves peces i que ha permés ampliar els punts d’interés de la ciutat per a les festes de Nadal”.

El regidor de Cultura Festiva, Pere Fuset, ha conclòs destacant la importància que els diferents punts de decoració nadalenca suposen per al xicotet comerç, i ha destacat la valoració positiva que li han traslladat els comerciants a esta política de descentralització. A més, ha agraït l’esforç de l’Associació de Comerciants que, un any més, han instal·lat en la plaça de l’Ajuntament la pista de gel i l’atracció de cavallets, i es fan càrrec també de la il·luminació ornamental en el centre de la plaça, així com la col·laboració de la Regidoria de Comerç, que enguany ha millorat l’emplaçament del tradicional mercadet de carrer de Nadal, entre altres accions de promoció.