L’Ajuntament de València inaugurarà dilluns, dia 4, a les 18 hores, el betlem artístic ubicat al Saló de Cristall de la Casa Consistorial. Per tercer any consecutiu l’Ajuntament, a través de la Regidoria de Cultura Festiva, se suma a la llista d’entitats que commemoren la festa i la tradició betlemística valenciana amb la instal·lació d’un betlem monumental, de 36 metres quadrats, obra d’un equip encapçalat pel mestre betlemista Miguel Puchalt i per Gonzalo Mateu, membres de l’Associació de Betlemistes de València.

El betlem estarà format per més de 300 figures, 250 animals i més de 400 complements artesanals (cistelles, gerres, palmeres, eines de fuster i ferrer, carros, fonts, etc.). El conjunt de les figures exposades són propietat de l’Associació de Betlemistes de València i d’una col·lecció particular que les ha cedides per al betlem municipal.

Totes les edificacions són originals, realitzades de manera artesanal amb l’ús de diversos materials, com el poliestirè expandit o l’escaiola i representaran el poble de Betlem amb fauna i flora de l’època i els edificis nabateus de Petra excavats en la roca, com són el Tresor i la Tomba de l’Urna.

Les figures exposades són obra d’un total de 17 escultors: Ángela Tripi (Itàlia) i José Mayo (Espanya), amb premis internacionals; Germans Cerrada, Guadalupe de Guzmán, Montserrat Ribes, Daniel Alcántara, Francisco Javier Guilloto, Higinio Martínez, Carlos Delgado, Nicolás Almansa, Artesania Griñán, José Joaquín Pérez, Germans Castells i els valencians Enrique Villagrasa i Enrique Garcés; a més de l’italià Landi i el colombià Dagoberto Pineda.

El regidor de Cultura Festiva de l’Ajuntament de València, Pere Fuset, ha volgut destacar “l’aposta de l’Ajuntament de València per potenciar la tradició betlemística valenciana amb esta tercera edició del betlem monumental”, que enguany incorpora les exclusives figures “de palillo” i les figures dels artesans Guadalupe de Guzmán, Ángela Tripi i el valencià Enrique Villagrasa, i que complementa el betlem a mida natural ubicat en la Plaça de la Reina.

“Esperem que esta tercera edició del betlem tinga un èxit de visitants similar al de l’any passat, que confirma l’interés dels valencians i valencianes per esta pràctica artística”, ha declarat Fuset, qui ha afegit que “el betlem de la Casa Consistorial complementa el de la Plaça de la Reina, fet pel Gremi d’Artistes Fallers a mida natural, que vàrem restaurar l’any passat ampliant amb noves peces i que ha permés ampliar els punts d’interés de la ciutat per a les festes de Nadal”.

El betlem, que comptarà amb la visita de les falleres majors de València dilluns a partir de les 18 hores, podrà visitar-se de 8:30 a 14 hores els dies 4, 5, 7, 13 i 15 de desembre; de 10 a 19:30 hores els dissabtes i diumenges 9, 10, 16, 17, 23 i 30; de 8:30 a 19:30 hores del dia 18 al 22 i els dies 26, 27, 29 de desembre i 2, 3 i 4 de gener; de 8:30 a 10:30 i de 12 a 14h el dia 11; de 8:30 a 10 hores el dia 12; de 8:30 a 10 i de 13:30 a 14 hores, el dia 14; i de 8:30 a 11:30 i de 13:30 a 19:30 hores el dia 28. El betlem no es podrà visitar els dies 6, 8, 24 i 25 de desembre i l’1 de gener, sent el dia 4 de gener l’últim per poder visitar-lo.

Este dilluns, a més, després de la visita al betlem, a les 18:30 hores es procedirà a l’encesa oficial de les llums de Nadal de la Plaça de l’Ajuntament, que comptarà amb 25 elements decoratius que complementen l’arbre de la plaça i la resta d’elements decoratius distribuïts en els diferents pobles i barris de la ciutat (9 arbres i 14 elements d’il·luminació).